Αυξημένος κατά 400 εκατ. ευρώ ο συνολικός φόρος λόγω επικείμενων διασταυρώσεων

Την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου λήγει τελικώς η προθεσμία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ενώ σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς ο φετινός λογαριασμός σημειώνει αύξηση κατά 400 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά τα 2,4 εκατ νοικοκυριά αναμένεται να πληρώσουν 3,6 δισ. ευρώ, έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2024, οπότε και τελειώνουν οι οκτώ μηνιαίες δόσεις πληρωμής του φόρου.

 

Ο αριθμός των δηλώσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα ως χθες από τους Έλληνες φορολογούμενους αυξήθηκε συγκριτικά με πέρυσι.
Φέτος υποβλήθηκαν 6.481.302 αρχικές δηλώσεις φυσικών προσώπων με το συνολικό φόρο να ανέρχεται στο ποσό των 3,6 δισ. ευρώ έναντι 3,2 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και η ΑΑΔΕ ανακοινώνουν ότι όσοι αντιμετώπισαν πρόβλημα τις τελευταίες ώρες, λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος, μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση ως τη Δευτέρα, χωρίς καμία επιβάρυνση. Το ίδιο ισχύει και για τις τροποποιητικές δηλώσεις.

Πέραν της αύξησης του φόρου εισοδήματος σε σύγκριση με πέρυσι που βεβαιώθηκε στους φορολογούμενους λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών και της αύξησης του κατώτατου μισθού, οι ελεύθεροι επαγγελματίες φέρονται να δήλωσαν υψηλότερα εισοδήματα λόγω των επικείμενων διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ. Ήδη έχουν δρομολογηθεί διασταυρώσεις για όσους εμφανίζουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Στις 6.481.302 δηλώσεις οι χρεωστικές αποτελούν το 36,17% του συνόλου και είναι αυξημένες σε σχέση με το 2022 που είχαν ανέλθει σε 35,21% επί του συνόλου. Λιγότερες είναι οι μηδενικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος. Έφτασαν στο 47,77% των συνολικών δηλώσεων όταν το 2022 αποτελούσαν το 51,54%.