Η Ελλάδα θα στερέψει από ρευστό έως τις 20 Απριλίου

Η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα πριν από το τέλος του Απριλίου, αν δεν λάβει νέα βοήθεια από τους πιστωτές της, δήλωσε την Τρίτη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αξιωματούχος της Ε.Ε. με γνώση των διαπραγματεύσεων. «Η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να καλύπτει τις υποχρεώσεις της έως τις 20 Απριλίου χωρίς βοήθεια από τους επίσημους δανειστές της παρά τις δυσκολίες, στηριζόμενη στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό από δημόσιους φορείς» είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Εάν το Eurogroup εγκρίνει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, τότε η χώρα θα λάβει 1,9 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, την επιστροφή κερδών, και 1,2 δισ. από το ΤΧΣ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Η κυβέρνηση της Ελλάδας πρόκειται να παρουσιάσει ευρεία λίστα μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε. μέχρι τα τέλη της εβδομάδας ώστε να λάβει χρηματοδότηση από τους εταίρους της «και να αποφύγει τη χρεοκοπία» αναφέρει το τηλεγράφημα του πρακτορείου.

Η ίδια πηγή ανέφερε στο Reuters ότι η Ελλάδα τελευταία βασίζεται σε εσωτερικό δανεισμό για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζεται σε αυτή τη μέθοδο παρά μόνο για λίγες εβδομάδες ακόμη. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Αθήνα ελπίζει να εγκριθεί από το Eurogroup η λίστα μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει την επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 1,9 δισ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα.

Η Αθήνα αναμένει και την επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ από τα 10,9 δισ. ευρώ του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών που πριν από λίγες ημέρες γύρισαν εκ παραδρομής στον EFSF, ανέφερε η ίδια πηγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί της Τετάρτης (25/03) συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το EuroWorking Group, το οποίο θα εξετάσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων και τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης προς την χώρα.