Σε υψηλό 4 μηνών το πετρέλαιο μετά το «ψαλίδι» στην παραγωγή από Ρωσία, Σαουδική Αραβία

Στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Απριλίου ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου, μετά την επίθεση σε βασικό ρωσικό κόμβο εξαγωγής πετρελαίου και τις εκτεταμένες περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, που είναι οι βασικοί εταίροι του ΟΠΕΚ, όπως μεταδίδει το CNBC.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση με ναυτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά του ρωσικού λιμανιού του Νοβοροσίσκ, ενός κρίσιμου κόμβου στη Μαύρη Θάλασσα για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου. Η Ουκρανία δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του CNBC για σχολιασμό.

Επιπλέον, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, παρέτεινε την περασμένη Πέμπτη την εθελοντική μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η περικοπή της Σαουδικής Αραβίας κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, εφαρμόστηκε από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο και η περικοπή «μπορεί να παραταθεί ή να επεκταθεί και να βαθύνει», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας την περασμένη εβδομάδα.

«Τώρα που είδαμε τις προμήθειες να μειώνονται, νομίζω ότι θα δούμε πολύ υψηλότερες τιμές», δήλωσε ο Τζος Γιανγκ, επικεφαλής επενδύσεων της Bison Interests, εταιρείας επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, δεσμεύτηκε επίσης την Πέμπτη να μειώσει εθελοντικά τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο.

Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ διαπραγματεύονταν ελαφρώς κάτω από την ισοτιμία στα 86,17 δολάρια το βαρέλι – το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Απριλίου. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 0,1% στα 82,74 δολάρια ανά βαρέλι, κινούμενα κοντά στα υψηλά επίπεδα των μέσων Απριλίου.

«Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι (σσ. οι τιμές) θα είναι αρκετά ευμετάβλητες», δήλωσε ο Γιανγκ, προσθέτοντας ότι θα είναι πολύ υψηλότερες τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Μπορεί να δούμε υψηλά επίπεδα όλων των εποχών και οι τιμές να καταρρεύσουν, καθώς περνάμε μέσα από αυτή τη δυναμική της ανεπαρκούς προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση», είπε.

Ο Εντ Μορς της Citi ήταν ελαφρώς πιο αισιόδοξος για τις προμήθειες αργού πετρελαίου μετά τον Σεπτέμβριο.

Ο Μορς, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων στην τράπεζα, λέει ότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας είναι «πιθανό να επιστρέψει» τον Οκτώβριο και ότι οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν τα 90 δολάρια ανά βαρέλι το πολύ αυτό το τρίμηνο.

«Απλώς δεν βλέπουμε την αύξηση της ζήτησης να είναι τόσο θεαματική», δήλωσε ο Μορς προβλέποντας ότι δεν θα υπάρξει «αυτή η τεράστια πρόσθετη ώθηση στην κινεζική ζήτηση».

Πηγή: newmoney.gr