ΟΤΕ: Mικρή μείωση τζίρου στο εξάμηνο

Σταθερά ανοδικά κινήθηκαν οι οικονομικές επιδόσεις του ομίλου ΟΤΕ κατά τη διάρκεια του φετινού δευτέρου τριμήνου του έτους.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες η διοίκηση, τα ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν σε 854,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 1,1%. Στην Ελλάδα, τα έσοδα του δευτέρου τριμήνου ενισχύθηκαν κατά 2,4% και ανήλθαν σε 786,6 εκατ. ευρώ, καθώς η πτώση που παρατηρήθηκε στις υπηρεσίες λιανικής αντισταθμίστηκε από τις ισχυρές επιδόσεις στον τομέα της κινητής και τις υπηρεσίες ICT (υπηρεσίες data centers, συμβουλευτικές υπηρεσίες, διαχείριση έργων κ.τ.λ.). Συνολικά κατά το πρώτο εξάμηνο τα ενοποιημένα έσοδα υποχώρησαν οριακά κατά 0,4% σε 1,65 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκε σε 40,9%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 41,5% του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Σε επίπεδο ομίλου, το λειτουργικό περιθώριο κατά το δεύτερο τρίμηνο υποχώρησε κατά 1,1% σε 38,3%. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη EBITDA (μετά τις μισθώσεις) κατέγραψαν επίσης ήπια πτώση κατά 1,4% το πρώτο εξάμηνο, σε 648,8 εκατ. ευρώ και κατά 1,8% το δεύτερο τρίμηνο σε 326,8 εκατ. ευρώ. Η αρνητική αυτή επίδραση οφείλεται στις δραστηριότητες στη Ρουμανία, όπου έχει διακοπεί η παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας MVNO (χωρίς την ύπαρξη ιδιόκτητου δικτύου) σε πελάτες με συνδυασμό πακέτων σταθερής, κινητής και τηλεόρασης. Στο πλαίσιο αυτό, τα έσοδα του δευτέρου τριμήνου στη συγκεκριμένη χώρα μειώθηκαν κατά 11,4% σε 69,3 εκατ. ευρώ. Επίσης, αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα είχε η μείωση στα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας και προωθητικές ενέργειες για τη συγκράτηση της πελατειακής βάσης.

Ο Οργανισμός συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυο 5G, με πληθυσμιακή κάλυψη που υπερβαίνει πλέον το 85%.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, «το δεύτερο τρίμηνο συνεχίσαμε την αναπτυξιακή μας πορεία, σημειώνοντας θετικές επιδόσεις στην ελληνική αγορά, η οποία, όπως αναμέναμε, χαρακτηρίζεται από εντεινόμενο ανταγωνισμό. Η ισχυρή αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής αντιστάθμισε τη μείωση που σημειώθηκε στη σταθερή λόγω πρωτοβουλιών συγκράτησης της πελατειακής βάσης. Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών συνεχίζεται». Στρατηγική στόχευση του ομίλου αναφορικά με την επενδυτική του δραστηριότητα εξακολουθεί να αποτελεί η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου οπτικής ίνας και του δικτύου 5G. Η διείσδυση αγγίζει το 65% της συνολικής αγοράς, ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο η πελατειακή βάση αυξήθηκε κατά 7%.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, ο ΟΤΕ σημείωσε ετήσια αύξηση κατά 5,3% στους συνδρομητές συμβολαίου, με τη συνολική συνδρομητική βάση να ανέρχεται σε 7,4 εκατ. στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, ενισχυμένη κατά 0,7%, εξέλιξη που σύμφωνα με τη διοίκηση οφείλεται στην υπεροχή του δικτύου, όπως φαίνεται από τις έρευνες ικανοποίησης πελατών και απόδοσης δικτύων στην αγορά. Παράλληλα, ο όμιλος ΟΤΕ συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυο 5G με πληθυσμιακή κάλυψη που υπερβαίνει πλέον το 85% και κοντά στον στόχο του 90% για το τέλος του 2023. Η κάλυψη στην Αθήνα ανέρχεται ήδη σε 97%, ενώ στη Θεσσαλονίκη και άλλες 37 πόλεις στην Ελλάδα ξεπερνάει το 90%, με τις ταχύτητες να υπερβαίνουν σε κάποιες περιοχές το 1 Gbps.