Σαφώς μικρότερη έκθεση στην Ευρωζώνη αναζητούν οι επενδυτές, αναδιαρθρώνοντας τα χαρτοφυλάκιά τους, οδηγώντας σε χαμηλότερες τιμές το ήδη ασθενές ευρώ, δίνοντας με αυτή την κίνηση ώθηση στο δολάριο, τονίζει η Wall Street Journal.
«Ένα κύμα κεφαλαίων εγκαταλείπει την Ευρωζώνη, όπου οι αποδόσεις των ομολόγων είναι πολύ χαμηλές, έως και αρνητικές, και κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ κι άλλα καταφύγια, όπως η Δανία και η Ελβετία», αναφέρει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal.
Μάλιστα, η κεντρική τράπεζα της Δανίας έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια 4 φορές φέτος για να αποθαρρύνει τους επενδυτές από την κορώνα, ενώ η Ελβετία έκανε το ίδιο, ανατιμώντας έως και 40% το φράγκο με την απόσυρση της ελάχιστης ισοτιμίας με το ευρώ. Όπως εκτιμά, η πτώση του ευρώ έως και 22% έναντι του δολαρίου σε λιγότερο από έναν χρόνο, δεν οφείλεται μόνο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και στα «στοιχήματα» των επενδυτών ότι το κοινό νόμισμα θα υποχωρήσει και άλλο, αλλά στο γεγονός ότι και οι ίδιοι οι επενδυτές το εγκαταλείπουν.
Η αποκλίνουσα Νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και της Fed αποτελεί τον καταλύτη για τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και την μεταφορά των αποθεματικών ξένου συναλλάγματος από ευρώ σε δολάρια. Το ρεύμα αυτό φαίνεται να ακολουθούν και οι κεντρικές τράπεζες σε χώρες όπως η Κίνα και τα κράτη της Μέσης Ανατολής που είχαν αρκετά αποθεματικά σε ευρώ και πλέον αλλάζουν κατεύθυνση.
«Τυπώνονται ολοένα και περισσότερα ευρώ, αλλά… ”καίνε”», λέει ο Ρότζερ Χάλαμ, επικεφαλής επενδύσεων στην αγορά συναλλάγματος στην J.P. Morgan Asset Management.