«Σήμα» ΔΝΤ στη Fed για τα επιτόκια - «Πρέπει να προσαρμοζόμαστε εάν αλλάξουν οι τάσεις»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει δει ακόμη αρκετές τράπεζες να περιορίζουν τον δανεισμό σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αλλάξει πορεία σχετικά με τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

«Δεν βλέπουμε ακόμη σημαντική επιβράδυνση στον δανεισμό. Υπάρχουν κάποιοι, αλλά όχι στην κλίμακα που θα οδηγούσαν στην αλλαγή πλεύσης της Fed», είπε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας στο CNBC.

Η FED σε έκθεση των τραπεζών τον Μάιο προειδοποίησε ότι οι δανειστές ανησυχούν για τις μελλοντικές συνθήκες, καθώς τα προβλήματα στα μεσαίου μεγέθους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ υποχρέωσαν τις τράπεζες να αυστηροποιήσουν τα πρότυπα δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αξιωματούχοι της Fed αναμένουν τα προβλήματα να συνεχιστούν το επόμενο έτος λόγω των μειωμένων προβλέψεων για την ανάπτυξη και των ανησυχιών για εκροές καταθέσεων και της μειωμένης ανοχής στον κίνδυνο.

«Θα πρέπει να τονίσω ότι βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον. Επομένως, πρέπει να δίνουμε προσοχή στις τάσεις και να είμαστε ευέλικτοι, να προσαρμοζόμαστε εάν αλλάξουν οι τάσεις» σημείωσε η Γκεοργκίεβα.