Μετά τη Fitch και η DBRS βάζει στο "μικροσκόπιο" το αξιόχρεο των ΗΠΑ

Σε δίνη φαίνεται να εισέρχεται η αμερικανική οικονομία, καθώς το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον για την αύξηση της οροφής του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ και το ενδεχόμενο σε μερικές ημέρες η Ουάσιγκτον να αναγκαστεί να προχωρήσει σε στάση πληρωμών, έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες αρνητικές αντιδράσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Εχθές, Τετάρτη, η Fitch Ratings προειδοποίησε ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση “ΑΑΑ” των Ηνωμένων Πολιτειών “απειλείται” από το πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον που εμποδίζει την επίτευξη μιας συμφωνίας για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους.

Ο οίκος αξιολόγησης έθεσε μάλιστα την πιστοληπτική αξιολόγηση” των ΗΠΑ σε καθεστώς παρακολούθησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (Rating Watch Negative), εξαιτίας του κινδύνου η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών, κίνηση που καθιστά πιθανή μια υποβάθμιση το επόμενο διάστημα.

Τη “σκυτάλη” πήρε την Πέμπτη η DBRS Morningstar, η οποία έθεσε υπό αναθεώρηση την πιστοληπτική αξιολόγηση “ΑΑΑ” των ΗΠΑ, “με αρνητικές επιπτώσεις”.

Όπως σημειώνει ο οίκος, η κίνησή της “αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο να μην καταφέρει το Κογκρέσο να συμφωνήσει έγκαιρα στην αύξηση ή την αναστολή του ανώτατου ορίου του χρέους”, προσθέτοντας ότι “εάν το Κογκρέσο δεν κινητοποιηθεί, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της”.

Η DBRS επισημαίνει μέν ότι εξακολουθεί να αναμένει από το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο χρέους εγκαίρως, αλλά προειδοποίησε για τον κίνδυνο “αδράνειας του Κογκρέσου” καθώς πλησιάζει η προθεσμία.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ακόμη και σε περίπτωση που τελικά ξεπεραστεί ο υφιστάμενος σκόπελος και ψηφιστεί από το Κογκρέσο η νομοθεσία για αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, η προοπτική επαναλαμβανόμενων αντιπαραθέσεων σε ένα “πολωμένο πολιτικό περιβάλλον” θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα και η Scope Ratings έθεσε την αξιολόγηση “AA” των Ηνωμένων Πολιτειών υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση λόγω των μακροπρόθεσμων κινδύνων που σχετίζονται με το ανώτατο όριο δημοσίου χρέους της χώρας.