Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελαφρά άνοδος του Γενικού Δείκτη κατά 0,81%

Συνέχεια στα εντυπωσιακά κέρδη επιχειρεί να δώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο «δοκιμάζει» και τις αντιστάσεις των 1.210 μονάδων. Άλλωστε, το επενδυτικό κλίμα παραμένει εξαιρετικό, με την εξάλειψη του πολιτικού ρίσκου και την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας να αποτελούν «game changer». Βέβαια, όπως είναι εύλογο, από τη σημερινή συνεδρίαση δεν λείπουν και οι κινήσεις κατοχύρωσης.

Με τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών να παραμένουν χαμηλές, οι αγοραστές ξεχωρίζουν ιδίως την Alpha Bank, η οποία ανακτά το 1,40 ευρώ. Θετικά πρόσημα παρατηρούνται και στις ΟΤΕ – Motor Oil – ΕΧΑΕ, οι οποίες ενισχύονται άνω του 1%. Στο επίκεντρο τίθενται, επίσης, οι Εθνική Τράπεζα, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΠΑΠ και Κρι – Κρι, καθώς σήμερα και αύριο θα δημοσιεύσουν τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,81% και διαμορφώνεται στις 1.211,07 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.201,32 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 1.199,80 έως 1.211,42 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 39,3 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης, μετά το +12,4% της Δευτέρας και το νέο υψηλό 7,5 ετών, επιχειρεί να παραμείνει σε θετικό έδαφος, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,98% και τις 1.001 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank είναι η μεγάλη «πρωταγωνίστρια», εκτινασσόμενη στο +2,9% και το 1,40 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από το report της Deutsche Bank (τιμή στόχο 1,7 ευρώ). Η μετοχή της Eurobank, παράλληλα, ακολουθεί στο +0,6% και προσεγγίζει το όριο του 1,6 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,6% και τα 2,7 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να διολισθαίνει στο -1% και τα 6,1 ευρώ, εν όψει της δημοσίευσης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank +2,88% 1,40 ευρώ

Eurobank +0,64% 1,58 ευρώ
Εθνική Τράπεζα -0,97% 6,12 ευρώ

Πειραιώς +0,59% 2,706 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,30% και 2.968 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ συνεχίζει ανοδικά στο +1,1% και τα 14,2 ευρώ, με τη μετοχή της Motor Oil να έπεται στο +1% και τα 22,5 ευρώ. Αύξηση άνω του 1,5% εμφανίζει, επίσης, η μετοχή της Quest Συμμετοχών, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή κερδίζει περίπου 1%, χάρη στις πληροφορίες για την πρόοδο του deal πώλησης στην First Sentier. Στον αντίποδα, Viohalco και Aegean υποχωρούν κατά τουλάχιστον 1%, με τις ΕΛΠΕ και Mytilineos να διορθώνουν πέριξ του 0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,24% και 1.715 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ, μετά το +11% της Δευτέρας, ξεχωρίζει στο +2,2% και τα 4,7 ευρώ, χάρη στην προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας. Άνω του 1,5% καθορίζεται η άνοδος και για τις Profile – Παπουτσάνη. Αντίθετα, η μετοχή της Epsilon περιορίζεται στο -1,6% και τα 7,9 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 42 μετοχές σημειώνουν κέρδη, 23 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 82,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

Ούριος άνεμος στο Χ.Α.

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά το +6% της Δευτέρας και το νέο υψηλό 9ετίας, επιχειρεί να δώσει συνέχεια στην ανοδική κίνηση, δεδομένου ότι το πολιτικό ρίσκο έχει σχεδόν εκμηδενιστεί και οι επενδυτές προεξοφλούν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Παρότι δεν λείπουν οι κινήσεις κατοχύρωσης, ως απόρροια των σημαντικών κερδών της χθεσινής συνεδρίασης και της εν μέρει αγοραστικής κόπωσης, είναι σαφές ότι το επενδυτικό κλίμα παραμένει εξαιρετικό και ευοίωνο.

Η διαφαινόμενη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές (πιθανώς στις 25 Ιουνίου), αναμένεται να διασφαλίσει την πολιτική συνέχεια της χώρας, να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να συντηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Παράλληλα, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με την πρώτη ευκαιρία να έρχεται στις 9η Ιουνίου, όταν ο αμερικανικός οίκος Fitch πρόκειται να επικαιροποιήσει την ελληνική αξιολόγηση, η οποία αυτήν την στιγμή βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω του investment grade.

Ακόμη κι αν ο Fitch διστάσει να προχωρήσει σε αναβάθμιση, λόγω και της εκκρεμότητας των δεύτερων εκλογών, οι επενδυτές προσδοκούν ότι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα θα καταστεί πραγματικότητα σίγουρα εντός του 2023.

«Θεωρούμε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που αυξάνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας αποτελούν ισχυρούς παράγοντες που συμβάλλουν στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας» εξηγεί, σε σημερινό report, o DBRS.

«Τα σχόλια των επενδυτών που λάβαμε πρόσφατα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών και οι επακόλουθες προοπτικές σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική θεωρήθηκαν από την αγορά ως σημαντικό στοιχείο για την πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα» προσθέτει η Goldman Sachs.

Ο ούριος άνεμος στα ελληνικά assets αντικατοπτρίζεται εύγλωττα στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί κατά τουλάχιστον 20 μονάδες βάσης και να περιορίζεται στο 3,85%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση), επίσης, αναδιπλώνονται προς την περιοχή των 140 μονάδων βάσης.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, οι αγορές εμφανίζουν επιφυλακτικές κινήσεις, περιμένοντας τις εξελίξεις γύρω από το φλέγον ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους στις ΗΠΑ. Έτσι, ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,25% και τις 467 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να μειώνεται κατά 0,03%, τον βρετανικό FTSE 100 κατά 0,01%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 0,56% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 0,24%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones χάνουν περίπου 50 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου είναι σχεδόν αμετάβλητες, έχοντας το βλέμμα στα επίπεδα της προμήθειας. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,32% και τα 71,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,28% και τα 75,7 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -1% και τα 1.957 δολάρια ανά ουγγιά.