Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα απόπειρα για τις 1.100 μονάδες - Ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα

Νέα προσπάθεια για την ανάκτηση των 1.100 μονάδων καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο λαμβάνει ώθηση από τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή, χείρα βοηθείας παρέχουν και οι αγορές του εξωτερικού, ενόσω οι επενδυτές ποντάρουν στο σταδιακό τέλος της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται κυρίως στην Coca – Cola, η οποία προσεγγίζει το όριο των 29 ευρώ και οδεύει προς το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών. Θετικά πρόσημα παρατηρούνται και στις Πειραιώς – ΟΤΕ, οι οποίες παρουσίασαν μεγέθη καλύτερα του αναμενόμενου. Ταυτόχρονα, η MIG συνεχίζει το ξέφρενο ράλι και επιστρέφει στα επίπεδα της δημόσιας πρότασης του βασικού μετόχου (0,217 ευρώ).

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,54% και διαμορφώνεται στις 1.104,50 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.098,57 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.101,14 έως 1.106,75 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4,7 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης, με τη βοήθεια των αναλύσεων των ξένων οίκων, συνεχίζει την ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,65% και τις 827 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, ενισχύεται στο +0,8% και τα 2,32 ευρώ, χάρη στα ισχυρά μεγέθη του α’ τριμήνου αλλά και τις προσδοκίες για πιθανή προσθήκη στον MSCI Standard Greece. Από εκεί και πέρα, η Alpha Bank αυξάνεται στο +1,4% και το 1,17 ευρώ, η Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,5% και το 1,33 ευρώ, ενώ η Εθνική Τράπεζα είναι αμετάβλητη στα 4,79 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +1,42% 1,1785 ευρώ
  • Eurobank +0,49% 1,3375 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0% 4,79 ευρώ
  • Πειραιώς +0,87% 2,328 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,40% και 2.673 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola διευρύνεται στο +2,2% και τα 28,7 ευρώ, συνεχίζοντας την ανάκτηση των απωλειών από το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Την ίδια στιγμή, η μετοχή του ΟΤΕ αυξάνεται στο +0,7% και τα 13,4 ευρώ, καθώς τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου ικανοποίησαν τους αναλυτές. Κέρδη 2% εμφανίζει και η μετοχή της Σαράντης, ενώ Aegean, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ βρίσκονται τουλάχιστον στο +0,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Mytilineos υποχωρεί κατά 0,8% και χάνει το όριο των 26 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,61% και 1.623 μονάδες), η μετοχή της ΕΥΑΘ ξεχωρίζει στο +2,5% και τα 3,3 ευρώ, με τις μετοχές των Πλαστικά Θράκης, Κρι – Κρι, Intracom και Profile να ακολουθούν άνω του 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της MIG, η οποία επιστρέφει στα επίπεδα της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς, δηλαδή στο 0,217 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας είχε διολισθήσει έως το 0,11 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 46 μετοχές κινούνται ανοδικά, 19 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 76,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.

Στο επίκεντρο αποτελέσματα και επιτόκια

Η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει στο «μονοπάτι» της συσσώρευσης, με την αγορά δειλά – δειλά να επιστρέφει άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.100 μονάδων, συμπληρώνοντας -όπως όλα δείχνουν- μια θετική εβδομάδα.

Σήμερα, η προσοχή όλων στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, με τις Τρ. Πειραιώς – ΟΤΕ να δημοσιεύουν καλύτερα του αναμενομένου κέρδη, δίνοντας συνέχεια στις θετικές ανακοινώσεις των Coca Cola – Mytilineos, αλλά και παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα στο ταμπλό.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές, μετά την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά 25 μονάδες βάσης, αρχίζουν να «βλέπουν» το τέλος της τρέχουσας πορείας σύσφιγξης, θεωρώντας ότι ακολουθούν μόλις ακόμη δύο αυξήσεις επιτοκίων (τον Ιούνιο και τον Ιούλιο). Αυτό σημαίνει ότι το τελικό ύψος του επιτοκίου καταθέσεων θα φθάσει στο 3,75% από 3,25% σήμερα.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρεί τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα) στην Ευρωζώνη επιβράδυνε στο 5,6% τον Απρίλιο, υποχωρώντας από το ιστορικό υψηλό του 5,7%. Αντίθετα, ο γενικός δείκτης τιμών επιταχύνθηκε ελαφρώς στο 7% από 6,9% τον Μάρτιο.

Από την πλευρά τους, οι προσεχείς εκλογές εξακολουθούν να επηρεάζουν την εύθραυστη επενδυτική ψυχολογία, καθώς η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα υπονομεύει το επενδυτικό κλίμα. Το τι ακριβώς θα «βγάλει» η κάλπη συνιστά το μεγάλο ερωτηματικό, αν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αρχίζουν να δείχνουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σίγουρο ότι οι αναλυτές προσδοκούν τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης τετραετίας, η οποία αφενός θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αφετέρου θα «ξεκλειδώσει» την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ελεγχόμενα στο +0,45% και τις 462 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,67%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,71%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,62% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,01%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones ανακάμπτουν κατά 100 μονάδες, χάρη στα αισιόδοξα αποτελέσματα της Apple.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές επιχειρούν να σταθεροποιηθούν, παρότι οδεύουν προς την 3η διαδοχική πτωτική εβδομάδα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,78% και τα 69,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +1,81% και τα 73,8 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,23% και τα 2.050 δολάρια ανά ουγγιά.