Αύριο η τροπολογία για την αύξηση στα αναπηρικά επιδόματα - Ποια αφορά

«Αύριο θα κατατεθεί η τροπολογία» στη Βουλή για τα αναπηρικά επιδόματα, όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα» του Γιώργου Αυτιά ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως μάλιστα σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «σε αυτά θα συνυπολογιστεί και το εξωιδρυματικό επίδομα που καταβάλει ο ΕΦΚΑ και καταλαμβάνει μία πολύ μεγάλη κατηγορία αναπήρων συμπολιτών μας».

Ποια είναι τα αναπηρικά επιδόματα που αυξάνονται

Υπενθυμίζεται πως τα αναπηρικά επιδόματα που θα αυξηθούν κατά 8% είναι 10, όπως εξήγγειλε πριν από μερικές ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της εκδήλωσης του υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Ελληνική οικονομία: Ανθεκτικότητα-Πρόοδος-Προοπτική», ενισχύοντας έτσι σχεδόν 200.000 πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, τα αναπηρικά επιδόματα που θα αυξηθούν είναι:

  • Επίδομα κίνησης.
  • Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ.
  • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία.
  • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση.
  • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων, ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου.
  • Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS).
  • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων.
  • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης.
  • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση.
  • Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.

Η αύξηση θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο, όπως ανέφεραν σχετικά πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Χατζηδάκης: «Όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις τριετίες των εργαζομένων»

Από εκεί και πέρα, ο Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε στο ΣΚΑΪ για την ανεργία πως «δεν πέφτει αυτόματα. Η ανεργία έπεσε γιατί υπήρχε μία σοβαρή, αποτελεσματική κυβέρνηση που εφάρμοσε σωστές πολιτικές. Εάν υπάρχει αστάθεια και αμφιβολία ως προς τις προοπτικές της χώρας προφανώς δεν θα ανοίγουν καινούριες δουλειές γιατί δεν θα επενδύει κανείς και η ανεργία θα πάρει την ανηφόρα. Το λέει και ο Νόμος: Όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10% θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις τριετίες των εργαζομένων», ανέφερε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

«Θέμα 2-3 μηνών να αντιμετωπιστεί πλήρως το θέμα για τις παράλληλες συντάξεις»

Για τις παράλληλες συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι «ήδη ξεκίνησαν να καταβάλλονται τον Μάρτιο , τον Απρίλιο θα καταβληθούν πολύ περισσότερες. Είναι θέμα 2-3 μηνών να αντιμετωπιστεί πλήρως το θέμα για τις παράλληλες συντάξεις».

«Ακούω για ακόμη μία φορά τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Θα δώσουν τον ουρανό με τ’ άστρα. Αν δείτε τις δηλώσεις χθες του κ. Τσίπρα, ξεπερνάει κάθε φαντασία. Τα ίδια έκαναν και το 2014 και μετά ήρθαν και επέβαλαν το μνημόνιο, έκαναν μειώσεις στους συνταξιούχους. Και για εμάς είναι πολύ εύκολο να αρχίσουμε να τάζουμε. Αν κρατάμε κάποιο φρένο είναι γιατί θέλουμε να είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι»,πρόσθεσε.

Χατζηδάκης για ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα: «Παλιό άλογο περπατισιά δεν αλλάζει»

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα σχολίασε: «Παλιό άλογο περπατισιά δεν αλλάζει. Έχουν συνηθίσει να δίνουν υποσχέσεις με το τσουβάλι, λόγια παχιά, πολιτικοί Άι – Βασίληδες. Αυτό αποβαίνει εις βάρος της οικονομίας. Και αν υποθέσουμε ότι αυτά θα γίνουν πράξη, από κάπου θα βρεθούν. Θα βρεθούν από την αύξηση των φόρων».

Για το ζήτημα του νερού, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «είναι μη θέμα. Ίσως να υπήρξαν εσφαλμένοι επικοινωνιακοί χειρισμοί από την πλευρά της κυβέρνησης διότι αφήσαμε να αναπτυχθεί η μυθολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Παλαιότερα, που είχε γίνει προσπάθεια στα χρόνια των μνημονίων, βγήκε απόφαση του ΣτΕ που το απαγορεύει. Δημιουργήθηκε μία ρυθμιστική αρχή για να ελέγχει τις επιμέρους επιχειρήσεις του νερού, των διαφόρων δήμων, σε σχέση με την ποιότητα και την τιμολόγηση του νερού, πράγμα που γινόταν από το υπ. Περιβάλλοντος όχι με τρόπο αποτελεσματικό. Φτάσαμε σε όλη αυτή την αερολογία που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

«Αύριο εγκαινιάζεται ο θεσμός του προσωπικού βοηθού»

«Αύριο, εγκαινιάζεται ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός θεσμός, ο θεσμός του προσωπικού βοηθού για τους αναπήρους συμπολίτες μας. Για να ενταχθεί στην κοινωνική και την οικονομική ζωή. Είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση που πληρώνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι κοινωνική πολιτική στην πράξη. Οι Έλληνες πολίτες έχουν κουραστεί να ακούνε μεγάλα λόγια», κατέληξε λέγοντας ο κ. Χατζηδάκης.