Ρωσία: Υποχωρεί το ρούβλι έναντι ευρώ και δολαρίου

Σημαντική υποχώρηση έναντι του ευρώ και του δολαρίου κατέγραψε σήμερα το ρούβλι στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, μετέδωσε το πρακτορείο Tass. Ως προς το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, η συναλλαγματική ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος ήταν 91 ρούβλια το ευρώ. Ως προς το δολάριο, η ισοτιμία αυξήθηκε πάνω από τα 83 ρούβλια.

Ο επενδυτής Μιχαήλ Σούλγκιν μιλώντας στη ρωσική έκδοση του Forbes τόνισε ότι η κερδοσκοπική ζήτηση για τα δυτικά νομίσματα θα μπορούσε να πυροδοτήσει φόβους για τη χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών.

Σύμφωνα με τoν Ρώσο επενδυτή, η ρωσική αγορά αναμένει ότι οι αρχές θα αγνοήσουν αρχικά την αποδυνάμωση του ρουβλίου προκειμένου να αντισταθμίσουν το αναμενόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Οσο ισχυρότερο είναι πάντως το ευρώ ή το δολάριο, τόσο περισσότερα ρούβλια μπορεί να εισπράξει το κράτος από τις εξαγωγές ενέργειας και άλλων εγχώριων εταιρειών.

Πριν από ένα χρόνο, η ρωσική Κεντρική Τράπεζα μπόρεσε να υποστηρίξει το ρούβλι με περιοριστικά μέτρα, στα οποία οι εξαγωγείς μπορούσαν να ανταλλάξουν με ρούβλια, μεγάλο μέρος των κερδών τους σε ευρώ ή δολάρια. Με αυτόν τον τρόπο, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας «ανέκτησε τον έλεγχο» του ξένου νομίσματος στη χώρα. Μετά  την τεχνητή σταθεροποίηση του ρουβλίου. τον Απρίλιο του 2022 ,ένα ευρώ μπορούσε να αγοραστεί με 79 έως 80 ρούβλια.

Τους τελευταίους μήνες, η συναλλαγματική ισοτιμία ήταν στα 82 ρούβλια το ευρώ.

Ανησυχίες για φυγή κεφαλαίων

Ρώσοι ειδικοί εκφράζουν  φόβους για φυγή κεφαλαίων, καθώς πολλές δυτικές εταιρείες θέλουν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία. Η εκροή κεφαλαίων λόγω της αποχώρησης δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία επηρεάζει ήδη την αγοραστική δύναμη του ρουβλίου. Ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός Shell  ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα αποσύρει περίπου 95 δισεκατομμύρια ρούβλια (ή 1,21 δισεκατομμύρια δολάρια) από τη Ρωσία μετά την έξοδο από το έργο φυσικού αερίου Sakhalin-2 , στη ρωσική Απω Ανατολή.

Τα έσοδα από τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών εταιρειών, ιδίως της Gazprom και της Rosneft, είχαν μειωθεί σημαντικά φέτος. Ο λόγος είναι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream και το εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ. Αυτό έχει επίσης συνέπειες για τον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό.