ΥΠΟΙΚ: Επιτυχής έξοδος στις αγορές – Ξεπερνούν τα 38 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα

Η σημερινή έκδοση του πενταετούς ομολόγου, μέσω του οποίου η χώρα μας άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές ήταν «επιτυχής, παρά το ιδιαίτερα ρευστό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, καθώς συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση, καλή ποιότητα κεφαλαίων και ικανοποιητικό κόστος δανεισμού», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Έτσι έχουμε καλύψει, έγκαιρα και μεθοδικά, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των φετινών δανειακών αναγκών της χώρας, διασφαλίζοντας υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και για την περίοδο μετά τις εκλογές. Ταμειακά διαθέσιμα της χώρας που υπερβαίνουν, και πάλι, τα 38 δισ. ευρώ», αναφέρει ακόμη στη δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας.

Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή έκδοση το ελληνικό δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο mid-swap πλέον 90 μονάδων βάσης. Η ζήτηση ξεπέρασε τα 19,1 δισ. ευρώ. Με τη σημερινή έκδοση η χώρα μας έχει καλύψει σχεδόν το 90% των ετήσιων αναγκών της, δηλαδή 6 δισ. από τα περίπου 7 δισ. ευρώ που είχαν τεθεί ως στόχος. Αυτή ήταν η δεύτερη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές φέτος, καθώς είχε προηγηθεί η έκδοση 10ετούς ομολόγου 3,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

«Υπενθυμίζεται ότι, παρά την έντονη διεθνή μεταβλητότητα, η διαφορά επιτοκίου (spread) με το αντίστοιχο γερμανικό βρίσκεται περίπου στο 1/4 των αρχών του 2019. Αυτό οφείλεται στην υψηλή ανθεκτικότητα, την ισχυρή δυναμική και τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν την τελευταία τετραετία, με την άσκηση υπεύθυνης και συνετής οικονομικής πολιτικής από τη σημερινή Κυβέρνηση», ανέφερε ακόμη ο κ. Σταϊκούρας.