Ζυγίζουν τα νέα δεδομένα οι αγορές: Θετικό «γύρισμα» στην Ευρώπη, στο «κόκκινο» το ΧΑΑ

Η ψυχραιμία επικρατεί, έπειτα από την πρωινή «βουτιά», στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές «ζυγίζουν» τις επιπτώσεις της εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS. Η μετοχή της Credit Suisse χάνει το 60% της αξίας της και η UBS σημειώνει πτώση άνω του 7%, όμως οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές περιορίζουν τις απώλειές τους κάτω από το 2%, αν και το πρωί έχαναν έως και 6%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχανε νωρίτερα σχεδόν 2%, αλλά αυτή την ώρα ενισχύεται κατά 0,25%, με τον DAX στη Φραγκφούρτη να κερδίζει 0,55%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,20% και τον CAC 40 στο Παρίσι στο +0,61%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αυτή την ώρα απώλειες 0,62% στις 1.013 μονάδες, έχοντας πέσει νωρίτερα έως τις 998 μονάδες.

Αυτό που προσπαθούν να διαπιστώσουν οι επενδυτές είναι εάν η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS, με τη σημαντική στήριξη των ελβετικών αρχών, θα είναι αρκετή για να σταματήσει ο πανικός και να υποχωρήσει ο κίνδυνος της μετάδοσης της κρίσης (contagion) σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, η τραπεζική κρίση εκτιμάται ότι αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να κάνουν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, σε μία ευνοϊκή εξέλιξη για τις οικονομίες.

Αυτό που τρόμαξε την αγορά είναι η είδηση ότι οι τίτλοι additional tier-1 (AT1) της Credit Suisse, που έχουν ονομαστική αξία 17 δισ. δολαρίων, θα χάσουν το σύνολο της αξίας τους, στο πλαίσιο των όρων της συμφωνίας. Αντίθετα, οι μέτοχοι δεν χάνουν το σύνολο των χρημάτων τους, αλλά παίρνουν περίπου 3,3 δισ. δολάρια.

Καθώς κάποιοι ομολογιούχοι επιμένουν ότι οι επενδυτές των τίτλων αυτών έχουν προτεραιότητα έναντι των μετόχων, πιστωτές ψάχνουν στα μικρά γράμματα των εκδόσεων αυτών για να καταλάβουν εάν κάτι ανάλογο μπορεί να επαναληφθεί και σε άλλες χώρες, όπου οι τράπεζες ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Το σοκ στην αγορά των AT1s, ύψους 275 δισ. δολαρίων, έχει διπλές προεκτάσεις για τις τράπεζες: Πρώτον, «παγώνει» την αγορά για νέα AT1s και άρα αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης τουλάχιστον για τις πιο ριψοκίνδυνες τράπεζες και, δεύτερον, δημιουργεί καχυποψία, καθώς δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή ποια μπορεί να είναι η έκθεση των τραπεζών σε αυτά τα ομόλογα.

Πλέον, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη, καθώς οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ή θα τα αφήσει αμετάβλητα.

 

Στο ταμπλό του ΧΑΑ
Στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 0,42%, η Τράπεζα Πειραιώς χάνει 1,41%, η Eurobank σημειώνει απώλειες 1,11% και η Εθνική Τράπεζα χάνει 0,23%.

Πτώση 1,69% για τον ΟΠΑΠ, 1,28% για τη ΔΕΗ και 2,5% για τη Motor Oil.

Κατά 0,83% ενισχύεται η Mytilineos και 1,95% ο ΟΤΕ.