ΕΦΚΑ: Σε ποιους παρατείνεται για ένα έτος η ασφαλιστική ικανότητα

Την ετήσια παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, για επαγγελματίες, ανέργους και ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.

Η ασφαλιστική ικανότητα παρατείνεται:

– Σε ελεύθερους επαγγελματίες από την 1η Μαρτίου 2023 έως 29 Φεβρουαρίου 2024.
Επίσης, ορίζεται η κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για μη μισθωτούς από την 1η Μαρτίου έως την 31η Μαΐου του τρέχοντος έτους, ακόμα και αν έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μάλιστα, στους οφειλέτες παρέχεται η δυνατότητα παράτασης της χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας έως 29 Φεβρουαρίου 2024, αν ο ασφαλισμένος καταβάλλει ακόμα και εντός του 2023, αναδρομικά για το 2022, ποσά που αντιστοιχούν στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα.

Επιπροσθέτως, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα για ένα έτος, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης, στις εξής κατηγορίες:

* Στους εργαζομένους στην «Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος Α.Ε.», στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

* Στους αναβάτες, στους μαθητευόμενους και στους προπονητές δρομώνων ίππων.

* Μέλη Διοικητικών Συμβουλίων ΑΕ.

* Σε όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.

* Σε επιχειρήσεις που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.

* Σε όσους έλαβαν, για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών ή 50 ημερών εντός του 2022, αποζημίωση ειδικού σκοπού κατόπιν υποβολής μονομερούς υπεύθυνης δήλωσης.

* Στους ξεναγούς.

*Στους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ, του πρώην Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, του πρώην Τομέα Ασφάλισης Νομικών και του Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών του ΕΤΑΑ.

* Σε ανέργους 29 – 55 ετών υπό προϋποθέσεις.

*Σε ανέργους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ 30 – 67 ετών και

*σε σφαλισμένους αγρότες του πρώην ΟΓΑ.