Εξωδικαστικός μηχανισμός: Έρχονται πέντε αλλαγές-ασπίδα στους πλειστηριασμούς

Πέντε αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων και άρα να ενισχυθεί το πλέγμα προστασίας από τους πλειστηριασμούς σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Πέμπτη.

Στόχος είναι τράπεζες και διαχειριστές χρεών δανείων να κάνουν άμεσα δεκτές περισσότερες ρυθμίσεις δανειοληπτών που προσφεύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. «Ως το καλοκαίρι του 2022 οι τράπεζες απέρριπταν το 77% των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού, ενώ τώρα απορρίπτουν το 30%» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, δείχνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια αύξησης του ποσοστού αποδοχής των ρυθμίσεων.

Οι πέντε αλλαγές

Οι βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό μεταξύ άλλων θα αφορούν:

  • Την υποχρέωση αιτιολόγησης μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη, και να πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση αυτής στην πλατφόρμα.
  • Τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή.
  • Την ένταξη και νέων κατηγοριών οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.
  • Την κατάργηση της ποινής προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο
  • Τη μείωση του επιτοκίου ρύθμισης ώστε να μην είναι κυμαινόμενο βάσει του euribor.

Πηγή: Protothema.gr