Το ΔΝΤ συνέβαλε στην αποφυγή «της οικονομικής κατάρρευσης της Ευρώπης» βοηθώντας την Ελλάδα

Το ΔΝΤ στήριξε την Ελλάδα και με τον τρόπο αυτό συνέβαλε στο να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης σε όλη την Ευρωζώνη και κατ’ επέκταση να επηεραστεί η παγκόσμια οικονομία και συνεπώς η αμερικανική οικονομία, υποστήριξε μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου για την κατάταση της οικονομίας των ΗΠΑ και τις εσωτερικές και εξωτερικές παραμέτρους που την επηρεάζουν, ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου.

Ο κ. Λιου ανέφερε ότι «το ΔΝΤ συνεχίζει να εμπλέκεται στενά με την Ελλάδα, καθώς συνεχίζει να προσπαθεί να μεταρρυθμίσει την οικονομία της για να εξασφαλίσει διαρκή ανάπτυξη και μακροπρόθεσμη σταθερότητα».

Συνεχίζοντας εξήρε ιδιαίτερα τον ρόλο του ΔΝΤ στην στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας και χαρακτήρισε «καίριο» το ρόλο του στην αποφυγή της «οικονομικής κατάρρευσης της Ευρώπης».  Εκτίμησε ότι οι επενδύσεις του ΔΝΤ στην Ευρώπη «αποδεικνύονται αποτελεσματικές», σημειώνοντας τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας που έκαναν «πρόωρη αποπληρωμή» στο ΔΝΤ.

Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην αμερικανική οικονομία, ο Τζακ Λιου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ένα καλά σχεδιασμένο και αποτελεσματικό ΔΝΤ είναι απαραίτητο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, καθώς και για την ενίσχυση της ευημερίας των εργαζομένων της Αμερικής». Υπενθύμισε, επίσης, ότι η χώρα του είναι ο «μεγαλύτερος μέτοχος» στο ΔΝΤ και «η μόνη χώρα με δικαίωμα βέτο σε σημαντικές αποφάσεις» του Ταμείου, προσθέτοντας ότι «έχουμε μια πολύ μεγάλη επιρροή σε αυτό το κρίσιμο όργανο».