Κατώτατος Μισθός: Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για το νέο χρονοδιάγραμμα

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα 2,5-3 μηνών θα ακολουθηθεί ώστε να αναπροσαρμοστεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός. Τρέχουν στο υπουργείο εργασίας προκειμένου να αρχίσει όσο γίνεται γρηγορότερα η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν όχι μέχρι το τέλος της εβδομάδας το πολύ στην αρχή της επόμενης αναμένεται να κατατεθεί η σχετική τροπολογία με το νέο χρονοδιάγραμμα για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας θα αποσταλούν προσκλήσεις σε κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος για το ποσοστό αύξησης. Το σίγουρο είναι πως μέχρι τις 15 Μαρτίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ώστε μετά να ακολουθήσει η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο και να παρθεί η τελική απόφαση για το ποσό της αύξησης και ο νέος κατώτατος μισθός να ισχύει από την 1η Απρίλιου.

Πού θα φτάσει ο νέος κατώτατος

Το βασικό σενάριο για την αύξηση του κατώτατου είναι της τάξεως του 5,5%-6% που μεταφράζεται σε ένα νέο κατώτατο μισθό κοντά στα 751 ευρώ. Δεν αποκλείεται βέβαια να δούμε και μεγαλύτερο ποσό -ενόψει και των εκλογών- με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, με αποτέλεσμα ο μισθός να φτάσει κοντά στα 780 ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα 

  1. Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης  προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για την σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού. Πιθανόν θα λάβει χώρα μετά τις 16 Ιανουαρίου
  2. Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης από του αρμόδιους επιστημονικούς. Από τις 28 Φεβρουαρίου που ίσχυε πέρυσι η ημερομηνία πιθανόν να μετακινηθεί προς το τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.
  3. Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα πρέπει το πιθανότερο να λάβει χώρα το αργότερο έως την 10 Φεβρουαρίου 2022.
  4. Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης πιθανόν να λάβει χώρα το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2022.
  5. Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως την 15η Μαρτίου  2022
  6. Η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα λάβει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου 2022.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία των μελετών και των διαβουλεύσεων που κανονικά διαρκεί 4 μήνες, θα εκκινήσει πιαθανόν από την άλλη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί με σφιχτό χρονοδιάγραμμα που δεν θα ξεπεράσει τους 2,5 με 3 μήνες.