Φυσικό αέριο: Λύση στο αδιέξοδο για το πλαφόν αναζητούν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ

Σε συμφωνία για τον καθορισμό πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στη σημερινή συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες καλούνται να καταλήξουν οι υπουργοί Ενέργειας των 27 της ΕΕ.

Στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε να «κλειδώσει» το θέμα σήμερα, 19 Δεκεμβρίου, στην επόμενη Σύνοδο για το Ενεργειακό. Την περασμένη εβδομάδα δεν κατέστη δυνατό να αρθεί το αδιέξοδο για το πώς πρέπει να καμφθούν οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη. Αντιδρώντας, οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν να εξευρεθεί λύση μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι η Ρωσία δεν μπορεί να εργαλειοποιεί το φυσικό αέριο. Πρέπει να στηρίξουμε τα νοικοκυριά, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις».

Ο διάλογος αφορά πλέον κυρίως την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλαφόν στην τιμή χονδρικής που ορίζεται σε (κάποια από τα) παράγωγα που διατίθενται στο ολλανδικό χρηματιστήριο αερίου TTF («Title Transfer Facility»).

Η πρόταση έχει σκοπό να οικοδομηθεί γέφυρα ανάμεσα στην ομάδα των κρατών μελών που ζητούν να επιβληθεί ευρύτερο πλαφόν και των χωρών εκείνων που δεν θέλουν να υπάρξει καμιά επέμβαση στην αγορά, όπως ιδίως η Γερμανία.

Πού «μπλοκάρει» η συμφωνία
Ωστόσο αρκετές κυβερνήσεις έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για την πρόταση της Κομισιόν. Επισημαίνουν πως οι όροι που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι υπερβολικά αυστηροί.

Ο δυνητικός συμβιβασμός μπορεί να περιλαμβάνει χαμηλότερο πήχη τιμής η υπέρβαση του οποίου θα ενεργοποιεί το πλαφόν και ταυτόχρονα μηχανισμούς για την διασφάλιση της επάρκειας πρόσφοράς και της σταθερότητας των αγορών.

Επιδιώκεται να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των υπουργών Ενέργειας, όμως εάν υπάρχει ικανός αριθμός χωρών θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι γερμανικές ενστάσεις ως προς την πρόταση της Κομισιόν.

Άλλες προτάσεις, που όμως πλέον έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι, περιλάμβαναν την προμήθεια αερίου από κοινού, την αύξηση της αλληλεγγύης μεταξύ χωρών μελών σε περίπτωση ελλείψεων, την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειδοτήσεων για ενεργειακά έργα τα οποία αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές.

Αισιοδοξία Μητσοτάκη για λύση στο πλαφόν

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνόδου κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

«Πράγματι, είναι λυπηρό το γεγονός ότι χρειαστήκαμε τόσους μήνες για να καταλήξουμε σε μία αυτονόητη απόφαση, να περιορίσουμε το ύψος των τιμών του φυσικού αερίου έτσι ώστε να αποτρέπουμε την εργαλειοποίησή του από τη Ρωσία. Όμως αυτήν τη φορά, είμαι αισιόδοξος ότι στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουμε μία απόφαση η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις», είπε ο πρωθυπουργός.