Ιστορική αύξηση των επιτοκίων στη Βρετανία

Αυξήθηκαν τα επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας στο 3% από 2,25%.

Η αύξηση των επιτοκίων είναι η μεγαλύτερη από το 1989, αλλά η Τράπεζα απέκρουσε τις προσδοκίες για περαιτέρω μεγάλες αυξήσεις, λέγοντας ότι η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μακρά και επίπονη ύφεση.

Η λίρα υποχώρησε πρόσκαιρα κάτω από το 1,12 δολάριο, έπειτα από την απόφαση καθώς η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι «ίσως» αυξήσει και πάλι τα επιτόκια λόγω των «ιδιαιτέρως δύσκολων» οικονομικών προοπτικών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει σε υψηλό 40 ετών γύρω στο 11% το τρέχον τρίμηνο αλλά εκτιμά επίσης ότι η βρετανική οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε ύφεση που θα μπορούσε να διαρκέσει δύο χρόνια περισσότερο από ό,τι κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09.

Η αύξηση στα επιτόκια συμβάδισε με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, αλλά δεν ήταν ομόφωνη. Δύο μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής τάχθηκαν υπέρ μικρότερων αυξήσεων καθώς η οικονομία βρίσκεται πιθανόν ήδη σε ύφεση.

Η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής δήλωσε ότι τα επιτόκια θα χρειαστεί και πάλι να αυξηθούν περαιτέρω, αν και πιθανόν όχι έως το 5,2%, όπως προεξοφλούν οι χρηματοοικονομικές αγορές.