Μικρότερο του προβλεπόμενου το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος-Να δοθεί τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στις ελληνικές αντιπροσωπείες από το 2010 και μετά καταλόγισε στους εκπροσώπους των πιστωτών η συνεργάτης του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, Έλενα Παναρίτη μιλώντας  σε εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Η κ. Παναρίτη είπε ότι η συμπεριφορά αυτή οφείλεται προφανώς στο ότι «όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία, το 2010, μας είχαν πιάσει λίγο αδιάβαστους και ποτέ δεν άλλαξε η συμπεριφορά τους έκτοτε».

Μιλώντας για τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για «συνονθύλευμα γραφειοκρατών που βγάζουν τους προϋπολογισμούς του έτους», δηλαδή, όπως είπε, τα δάνεια που θα δώσουν, ενώ για τα στελέχη της ΕΚΤ είπε ότι είναι τραπεζίτες που στο μυαλό τους έχουν μόνο νούμερα. Όσον αφορά δε στους εκπροσώπους του ΔΝΤ τους χαρακτήρισε τους πλέον σκληρούς όλων, σχεδόν «στρατικοποιημένους».

Η κ. Παναρίτη εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα διαμορφωθεί περίπου στο 0,6%, δηλαδή χαμηλότερα από τον στόχο το 1,5%. Μιλώντας, δε, για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, έκανε ειδική αναφορά στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, εκτιμώντας ότι «είναι ντροπή να βγαίνουν συνταξιούχοι στα 45 και στα 46» και συμπλήρωσε ότι αυτό «πρέπει να σταματήσει». Η αναφορά της αυτή σχολιάστηκε από αρκετά ΜΜΕ ως «ένδειξη» ότι η κυβέρνηση πιθανώς θα «ανοίξει» το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.