Στις Κυβερνήσεις της Ε.Ε. η απόφαση χρηματοδότησης της Ελλάδας

Στα Κοινοβούλια των χωρών της ζώνης του ευρώ και στις Κυβερνήσεις μετέθεσε το βάρος των αποφάσεων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας ο Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γιενς Βάιντμαν όπως δήλωσε στο REUTERS κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης για τα αποτελέσματα της Bundesbank το 2014.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ότι η πολιτική της ΕΚΤ προκαλεί ασφυξία ο κ. Βάιντμαν, υποστήριξε πως δεν ευθύνεται  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που η Αθήνα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές.  Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Grexit, ο κ. Βάιντμαν σχολίασε πως «είναι ευθύνη της κάθε χώρας της Ευρωζώνης να συνεισφέρει στη σταθερότητα».

Ο κ. Βάιντμαν προειδοποίησε πως οι αισιόδοξες προοπτικές της γερμανικής οικονομίας δεν σημαίνουν πως πρέπει να εθελοτυφλεί στους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη, στους οποίους συμπεριέλαβε και τις γεωπολιτικές εντάσεις. «Ο εφησυχασμός σε θέματα οικονομικής πολιτικής δεν έχει θέση στη Γερμανία», σημείωσε και εκτίμησε πως οι δυσοίωνες δημογραφικές προοπτικές θα επιβαρύνουν μεσοπρόθεσμα τη γερμανική οικονομία.

Ο κ. Βάιντμαν ανακοίνωσε πως τα κέρδη της Bundesbank υποχώρησαν το 2014 στα 2,95 δισ. ευρώ, από 4,59 δισ. ευρώ το 2013, λόγω των χαμηλότερων εσόδων από τόκους και συμπλήρωσε λέγοντας ότι τα 2,95 δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.