Στην Αθήνα στρέφονται σήμερα τα βλέμματα, καθώς επί ελληνικού εδάφους αρχίζουν οι πρώτες συναντήσεις αντιπροσωπείες της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών για «τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων». Όπως προανήγγειλε και ο Υπουργός Οικονομιών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Mega, οι συζητήσεις θα γίνονται σε ξενοδοχείο και θα επικεντρωθούν σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους: στην συλλογική μακροοικονομικών και δημοσιονομικών στοιχείων, κάτι που θα κάνει η τεχνική ομάδα που φθάνει σήμερα, και στην συλλογή χρηματοοικονομικών στοιχείων και στοιχείων που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που θα κάνει άλλη τεχνική ομάδα που αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα την Δευτέρα.
Κατά τις ίδιες πηγές, η διαπραγμάτευση «θα συνεχιστεί με ορίζοντα τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας».
Κατά τα άλλα, ο πρώτος γύρος των τεχνικών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε πολύ αργά το βράδυ της Τετάρτης μετά από αρκετές ώρες συνεδρίασης. Το κλίμα, όπως μεταφέρεται, ήταν σχετικά τεταμένο και γι αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ξεχωριστή ανακοίνωση ζήτησε να υπάρξει «ήρεμη πολιτική ατμόσφαιρα». Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση διέρρεαν ότι κατά την διάρκεια αυτής της πρώτης συνάντησης του Brussels Group, όπως ονομάστηκε από το Μαξίμου η αντιπροσώπευση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ESM/EFSM που εντάχθηκε στις συνομιλίες, συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο εξής στις συνομιλίες. Συμφωνήθηκε, λοιπόν, ότι το Brussels Group θα συζητά πολιτικά και τεχνικά ζητήματα και οι συζητήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες μεταξύ ομολόγων. Κάθε φορά που θα προκύπτουν εξειδικευμένα ζητήματα, που σχετίζονται με την ανάγκη διασταύρωσης ή επαλήθευσης στοιχείων που έχει υποβάλλει η ελληνική πλευρά, θα ορίζονται τεχνικοί σύμβουλοι οι οποίοι θα επισκέπτονται την Αθήνα προκειμένου να γίνεται «επί τόπου ανταλλαγή δεδομένων». Και σε αυτήν την περίπτωση, οι επαφές θα γίνονται μεταξύ ομόβαθμων αξιωματούχων. Αυτή η πρώτη τεχνική ομάδα φθάνει σήμερα.
Όσον αφορά στην ουσία των συζητήσεων στο Brussels Group, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε νωρίτερα στο Reuters ότι είναι η διαβούλευση επί συγκεκριμένων βημάτων πρέπει να αρχίσει άμεσα. «Οι Έλληνες δεν θα πρέπει να εφαρμόσουν το 100% των μέτρων που προβλέπει η διάσωση, καμία χώρα που είναι σε πρόγραμμα δεν το έχει κάνει, αλλά θα πρέπει να εφαρμόσουν μια σημαντική πλειοψηφία, ας πούμε το 70% που αναφέρεται» υποστήριξε η ίδια πηγή.
Στο Παρίσι με τον Γκουρία ο Α. Τσίπρας
Σήμερα, Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. Όπως προανήγγειλε ο Γ. Βαρουφάκης, μετά την συνάντηση που είχε την Τετάρτη στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει στον ΟΟΣΑ όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θέλει αν εφαρμόσει. «Πέρα από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη παρουσιάσει στους εταίρους μας, θα παρουσιάσουμε και άλλες που δεν έχουν ακόμα παρουσιασθεί. Οι υπηρεσίες του ΟΟΣΑ έχουν την τεχνογνωσία για διάφορα θέματα, έτσι θα γίνει μια σειρά σεμιναρίων όπως για παράδειγμα για τη φορολογία, τη διαφθορά, τις μεταρρυθμίσεις προϊόντων και αγαθών κ.α».
Σε κάθε ένα από αυτά τα σεμινάρια, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, θα γίνει παρουσίαση προς τα ελληνικά κλιμάκια και την ελληνική ηγεσία, των δυνατοτήτων του ΟΟΣΑ και των εμπειριών που έχει από άλλες χώρες. «Στόχος είναι να βοηθηθούμε στην εκπόνηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και μετρήσιμο όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του. Έτσι έχει γίνει και με άλλες κυβερνήσεις που θέλησαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία, τις εμπειρίες και το έργο του ΟΟΣΑ, ώστε να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους» τόνισε. Και έσπευσε να απορρίψει τον όρο «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» επαναλαμβάνοντας ότι δεν αποτελεί μέρος των συζητήσεων της Αθήνας με τον Οργανισμό κάτι τέτοιο.
Όσον αφορά στην συνάντησή του με τον Μισέλ Σαπέν, μετά το τέλος της οποίας δεν έγιναν δηλώσεις, ο κ. Βαρουφάκης την χαρακτήρισε «εθιμοτυπική» και αποφεύγοντας χαρακτηρισμούς περί «ιδιαίτερων συμμαχιών» ή κάτι ανάλογο. Δημοσιογραφικές πηγές, πάντως, από το Παρίσι μετέδιδαν ότι η γαλλική ηγεσία επιδιώκει να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην πολιτική συζήτηση που θα διεξάγεται παράλληλα με την τεχνική για να επιτευχθεί συμφωνία.