Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να προχωρήσει με ευελιξία στην επανεπένδυση των κεφαλαίων από ομόλογα που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP) που λήγουν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της για την αντιμετώπιση της μεγάλης πίεσης στις αγορές κρατικών ομολόγων, με προοπτική να διατηρήσει τη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα, σημειώνει ότι αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων, δηλαδή κατά της μεγάλης διαφοράς στις αποδόσεις τους μεταξύ των χωρών.
Βουτιά των αποδόσεων των ομολόγων
Οι αποδόσεις των ελληνικών και των ιταλικών ομολόγων, οι οποίες είχαν κάνει βουτιά μετά την είδηση για την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, παρέμειναν περίπου στα επίπεδα αυτά. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου διαμορφώνονται στο 4,25% με πτώση 42 μονάδων βάσης σε σχέση με χθες και των αντίστοιχων ιταλικών στο 3,82%, υποχωρώντας 34 μ.β.
Οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης είχαν εκτιναχθεί μετά την προαναγγελία από την ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο και θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις στη συνέχεια, στην προσπάθειά της να περιορίσει τον πολύ υψηλό πληθωρισμός και να αποτρέψει την παγίωση των πληθωριστικών προσδοκιών. .
Οι μεγάλες πωλήσεις ομολόγων ενισχύθηκαν από την απουσία κάποιου συγκεκριμένου σχεδίου της ΕΚΤ για τον περιορισμό της αύξησης του κόστους δανεισμού, προκαλώντας φόβους ότι η ΕΚΤ ήταν πολύ χαλαρή σε σχέση με το κόστος δανεισμού των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Πόσο αποτελεσματικές θα είναι οι επανεπενδύσεις
Η απόφαση της ΕΚΤ για ευελιξία στις επανεπενδύσεις ομολόγων μένει να κριθεί στην πράξη, αν θα είναι αρκετή για να συγκρατήσει το κόστος δανεισμού και τα spreads, με πολλούς αναλυτές να εκφράζουν αμφιβολίες αν θα είναι από μόνη της αρκετή.
Αυτό φαίνεται ότι φοβάται και η ΕΚΤ και για τον λόγο αυτό ζήτησε την επιτάχυνση στον σχεδιασμό ενός νέου μέσου που θα αποτρέψει τον κατακερματισμό, δηλαδή τη μεγάλη αύξηση των spreads.