Αρχίζουν να μαζεύονται ξανά σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία, με μεγαλύτερο πρόβλημα ο πληθωρισμός που όχι μόνο δεν τιθασεύεται αλλά με κάθε ευκαιρία δείχνει τα δόντια του.
Η χθεσινή (23.03.2022) ημέρα έδειξε με τον πλέον ηχηρό τρόπο ότι τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο.
Η δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα υποχρεώσει την Δύση να πληρώνει το φυσικό αέριο σε ρούβλια, ήταν ικανή να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα αύξησης και από 97 ευρώ τη μεγαβατώρα που ήταν την Τρίτη, χθες εκτοξεύθηκε μέχρι και τα 132 ευρώ, πριν υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.
Και δεν ήταν μόνο το φυσικό αέριο. Μία μικρότερη πτήση και για το πετρέλαιο απόρροια της αδυναμίας που δηλώνουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες να καλύψουν το έλλειμμα που θα προκύψει από το εμπάργκο στο ρώσικο πετρέλαιο.
Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν χθες η μοναδική όαση, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καθησυχάζει κανέναν, αφού η τιμή διαμορφώνεται με μία μικρή χρονική υστέρηση. Κατά συνέπεια εκεί σήμερα, θα υπάρξει σημαντική άνοδος, εκτός απροόπτου.
Ανατιμήσεις στην ελληνική αγορά καυσίμων
Στην ελληνική αγορά των καυσίμων από χθες στις αντλίες ξεκίνησαν οι ανατιμήσεις, οι οποίες όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις της αγοράς θα συνεχιστούν με σχετικά ήπιο ρυθμό, τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Δευτέρα.
Παράλληλα όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν την άποψη ότι επί του παρόντος και όσο δεν υπάρχουν απτές ενδείξεις ότι οι πολεμικές συγκρούσεις οδεύουν προς το τέλος τους, είναι δύσκολο να δούμε ευρεία αποκλιμάκωση στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων.
Η μέση τιμή της αμόλυβδης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κινείται πλέον κοντά ή και πάνω από τα 2 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή από 5 – 7 λεπτά, ενώ οι εκτιμήσεις είναι ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί για όλη την εβδομάδα, συνεπικουρούμενη βέβαια και από την άνοδο διεθνών τιμών των καυσίμων.
Το περιβάλλον που δημιουργείται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμηνύει ότι βρισκόμαστε μπροστά στην διαιώνιση των πληθωριστικών πιέσεων, με το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού να έρχεται ακόμη πιο κοντά.
Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών
Από σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να λάβουν σοβαρές αποφάσεις, αλλά ο πήχης των προσδοκιών δεν φαίνεται να μπαίνει και πολύ ψηλά.
Χθες η τιμή του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές ξεπέρασαν τα 121 δολάρια το βαρέλι κάτι που είχε να συμβεί από τις 9 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία ενδοσυνεδριακά υπήρξαν προθεσμιακά συμβόλαια για το πετρέλαιο κοντά στα 140 δολάρια το βαρέλι.
Αρχίζουν να φαίνονται τα σύννεφα στην ελληνική οικονομία
Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία αρχίζουν να φαίνονται. Ήδη από τον πρώτο μήνα του έτους, που δεν ήταν και χειρότερος, το έλλειμμα στο ισοζύγιο καυσίμων άγγιξε το 1 δις ευρώ, ενώ σε σχέση με το 2020 – δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η πανδημία – ήταν σχεδόν διπλάσιο.
Τέλος οι εκτιμήσεις από την Εθνική Τράπεζα, είναι ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνες για την ελληνική οικονομία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα περάσει σε ύφεση, ακόμη και στο δυσμενές σενάριο.
Σύμφωνα με τα σενάρια, στο αισιόδοξο με ταχεία αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών η ανάπτυξη θα φτάσει στο 4% και ο πληθωρισμός στο 4,4%, ενώ στο δυσμενές με παρατεταμένη κρίση και στασιμοπληθωρισμό η ανάπτυξη θα είναι οριακή στο 0,2% και ο πληθωρισμός στο 8%