«Φρένο» στην κατάρρευση των εισπράξεων φόρων

«Φρένο» στην κατάρρευση των εισπράξεων φόρων φαίνεται να μπήκε τον Φεβρουάριο, εξέλιξη που κάνει το οικονομικό επιτελείο να αισιοδοξεί ότι μπορεί τους επόμενους μήνες να καλυφθεί η «τρύπα» στα δημόσια έσοδα, στην πολύ κρίσιμη για την χώρα συγκυρία.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, τον Φεβρουάριο οι φόροι πληρώθηκαν κανονικά ή και ξεπέρασαν και τους στόχους σε κάποιες περιπτώσεις. Τα καθαρά φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 3,425 δισ. ευρώ έναντι 3,419 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Αυξημένες ήταν όμως και οι επιστροφές φόρων που ανήλθαν σε 251 εκατ. ευρώ έναντι 202 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Αν και οι φορολογούμενοι φαίνεται να θυμήθηκαν μετά τις εκλογές να πληρώνουν ξανά τους φόρους τους, δεν καλύφθηκε και η υστέρηση που προκάλεσε η πολιτική αβεβαιότητα. Έτσι τα φορολογικά έσοδα στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ανήλθαν σε 7,494 δισ. ευρώ έναντι 8,331 δισ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Αυτό αποτυπώνεται και στα συνολικά τακτικά έσοδα (όχι μόνο από φόρους) του κρατικού προϋπολογισμού. Αν και καταγράφεται υστέρηση έναντι των στόχων, αυτή διατηρήθηκε στα επίπεδα του Ιανουαρίου, κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Για το πρώτο δίμηνο του έτους, ο προϋπολογισμός προέβλεπε συνολικά τακτικά έσοδα 8,487 δισ. ευρώ αλλά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανήλθαν τελικώς σε 7,494 δισ. ευρώ. Στο δίμηνο, μετά και τις επιστροφές φόρων στους φορολογουμένους που αυξήθηκαν από 497 εκατ. ευρώ πέρυσι σε 607 εκατ. ευρώ φέτος, τα καθαρά έσοδα για τα κρατικά ταμεία στο α΄δίμηνο δεν ξεπέρασαν τα 6,9 δισ. ευρώ έναντι 7,834 δισ. ευρώ πέρυσι.