«Κουρεμένα» ενοίκια: Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου οι εκκρεμείς αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Μέχρι στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να καταβληθούν από την ΑΑΔΕ οι εκκρεμείς αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια της διετίας της πανδημίας (2020-2021) προκειμένου να κλείσουν οριστικά οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων.

Αυτό γίνεται με την διαδικασία εκκαθάρισης και των τελευταίων δηλώσεων που κατατέθηκαν πριν κλείσει το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ και αφορά αρχικές και τροποποιητικές «Δηλώσεις COVID» όπως επίσης και τροποποιητικές «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο 2020 μέχρι και Ιούλιο 2021.

Όταν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία των αποζημιώσεων για «κουρεμένα» ενοίκια θα ακολουθήσει από πλευράς ΑΑΔΕ εκτεταμένη διασταύρωση στοιχείων προκειμένου να ελεγχθούν εάν οι αποζημιώσεις που δόθηκαν στους ιδιοκτήτες ακινήτων ανταποκρίνονται σε πραγματικά στοιχεία του ύψους του ενοικίου και του «κουρέματος» που έκαναν σε πληττόμενους από την πανδημία μισθωτές τους.

Στο στόχαστρο των ελέγχων θα μπουν και ουκ ολίγες περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που επιχείρησαν να επωφεληθούν «φουσκώνοντας» τα ενοίκια ώστε να εισπράξουν υψηλές αποζημιώσεις από το κράτος.

Σε εκκρεμμότητα ώστε να τους καταβληθούν αποζημιώσεις, λόγω «κουρεμένων» ενοικίων βρίσκονται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι εξής κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων:

  • Όσοι τροποποίησαν το ενοίκιο τους εν μέσω πανδημίας. Αυτήν την περίοδο πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.
  • Όσοι έχουν υπεκμισθώσει το σύνολο ενός ακινήτου. Δικαιούχος για την είσπραξη της αποζημίωσης είναι καταρχάς ο υπεκμισθωτής, εφόσον, ο υπομισθωτής κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μηνιαίο μίσθωμα, ως πληττόμενος, με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και την κείμενη νομοθεσία, και υπέβαλε «Δήλωση COVID». Εφόσον, ο υπεκμισθωτής ωφελήθηκε και έλαβε αποζημίωση, δεν δύναται να ωφεληθεί και από την καταβολή μειωμένου μισθώματος ή την απαλλαγή από την καταβολή μισθώματος. Σε περίπτωση που ο υπομισθωτής είναι πληττόμενος, κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μίσθωμα στον υπεκμισθωτή και ο τελευταίος δεν υπέβαλε «Δήλωση COVID», ή υπέβαλε «Δήλωση COVID», η οποία είναι απορριπτέα διότι ο υπεκμισθωτής είναι νομικό πρόσωπο (ισχύει για τους μήνες Mάρτιο – Δεκέμβριο 2020), δικαιούχος για την είσπραξη της αποζημίωσης, είναι ο εκμισθωτής, υπό την προϋπόθεση, ότι ο υπεκμισθωτής είναι πληττόμενος, κατέβαλε στον εκμισθωτή μειωμένο μίσθωμα ή δεν κατέβαλε μίσθωμα και ο τελευταίος υπέβαλε «Δήλωση COVID».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εντάσσονται και μισθώσεις/υπομισθώσεις ακινήτων που ενδεικτικά εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

  •  Όσοι έχουν υπεκμισθώσει μερικώς το ακίνητό τους. Σε περίπτωση μερικής υπεκμίσθωσης, όπου τόσο ο μισθωτής/υπεκμισθωτής όσο και ο υπομισθωτής είναι πληττόμενοι, δικαιούχοι των μέτρων στήριξης των εκμισθωτών, καθίστανται τόσο ο εκμισθωτής όσο και ο υπεκμισθωτής του εν λόγω ακινήτου για το ποσοστό επί του μισθώματος που απώλεσαν και αντιστοιχεί στη χρήση μέρους του ακινήτου. Προκειμένου να καταβληθεί το σχετικό ποσό υποχρεούνται σε υποβολή «Δήλωσης COVID» και οι δύο (εκμισθωτής – υπεκμισθωτής).