Σε εκκρεμότητα 14.000 δηλώσεις μονομερούς αναστολής σύμβασης εργασίας για εποχικά απασχολούμενους

Περίπου 14.000 δηλώσεις μονομερούς αναστολής σύμβασης εργασίας για εποχικά απασχολούμενους, παραμένουν σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλογλου, δεδομένου ότι σε πολλές από αυτές δεν αναφέρεται ούτε καν ο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.

Όπως τόνισε ο κ Τσακλόγλου, από το βήμα της Βουλής, έχει ήδη δοθεί προτεραιότητα προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι μηχανογραφικοί έλεγχοι για τη διασταύρωση των στοιχείων αυτών των μη ταυτοποιημένων ασφαλισμένων, ενώ διαβεβαίωσε ότι η καθυστέρηση στην υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων των εποχικά εργαζομένων δεν συνεπάγεται απώλεια των δικαιωμάτων τους.

«Οι αιτήσεις για παροχές σε χρήμα που υποβάλλουν οι εργαζόμενοι λόγω μη έγκαιρης υποβολής των αντίστοιχων Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων από το Υπουργείο Εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας, παραμένουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες μέχρι την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων, επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Γ. Μουλκιώτη που αφορούσε στην ασφαλιστική τακτοποίηση των εποχικά εργαζομένων σε επιχειρήσεις τουρισμού και επισιτισμού (που δεν λειτούργησαν το 2020 και 2021 λόγω της πανδημίας), των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή σε συνέχεια υποβολής μονομερούς δήλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Εισφορών Μισθωτών του e-ΕΦΚΑ, για την περίοδο από την 1η Ιουνίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, έχουν υποβληθεί από το υπουργείο Εργασίας Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, με τις οποίες τακτοποιήθηκαν ασφαλιστικά περίπου 130.000 εποχικά εργαζόμενοι όλων των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας και ενημερώθηκαν οι ασφαλιστικοί λογαριασμοί τους. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί για όλους τους μήνες του 2020 και στην παρούσα φάση ενημερώνονται μηχανογραφικά οι «Ατομικοί Λογαριασμοί Ασφάλισης» στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ.

Σε ό,τι αφορά το 2021, ο κ. Τσακλόγλου διευκρίνισε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας, προκειμένου ο ανάδοχος του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό την παραγωγή των αντίστοιχων αρχείων για αποστολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων στον e-ΕΦΚΑ.

Σημειωνεται ότι στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την οικονομική ενίσχυση των εποχικά απασχολούμενων, αποφασίστηκε η μείωση του αριθμού των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για το επίδομα ανεργίας των εποχικών υπαλλήλων από 100 σε 50.