Πτώση κατά 31,6% στα ενοίκια των γραφείων και κατά 28,8% στα καταστήματα ανά την Ελλάδα κατέγραψε η πρώτη έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας για τα επαγγελματικά ακίνητα, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η αρμόδια Διεύθυνση από τα πιστωτικά ιδρύματα και τις Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία.
Τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΤτΕ αφορούν στην περίοδο από το α’ εξάμηνο του 2010 έως και το α’ εξάμηνο του 2014 και εμφανίζονται σαφώς πιο συντηρητικά σε σχέση με τα στοιχεία των μεσιτών που έχουν καταγράψει πτώση στα ενοίκια των επαγγελματικών ακινήτων κατά τη διάρκεια της κρίσης, από το 2009 έως και σήμερα σε ποσοστό πάνω από 40%.
Τα γραφεία
Αναλυτικότερα, όσον αφορά την αγορά των γραφείων, η σωρευτική μείωση των τιμών των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών (σε ονομαστικούς όρους) κατά το α’ εξάμηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 31,6% για το σύνολο της χώρας (προσωρινά στοιχεία) και είναι περίπου ίδια σε όλες τις επιμέρους περιοχές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, υπόλοιπη Ελλάδα).
Η μείωση των τιμών των γραφείων, η οποία περιορίζεται σταδιακά κατά τα τελευταία εξάμηνα, ανήλθε στο 6,9% το α’ εξάμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013. Η σωρευτική μείωση των μισθωμάτων γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών από το α’ εξάμηνο του 2010 μέχρι και το α’ εξάμηνο του 2014 εκτιμάται στο 26,9%, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός μείωσης για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας ανήλθε στο 29,6%.
Τα καταστήματα
Σωρευτικά, η πτώση των τιμών των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών (σε ονομαστικούς όρους) κατά το α’ εξάμηνο του 2014, σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2010, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 28,8% για το σύνολο της χώρας (προσωρινά στοιχεία), ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός μείωσης για την Αθήνα ήταν 30,5%. Η μείωση των τιμών κατά το α’ εξάμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013 ανήλθε στο 9,1% για το σύνολο της Ελλάδος.
Η μείωση των μισθωτικών αξιών καταστημάτων σε πρωτεύουσες εμπορικές θέσεις την περίοδο 2010-2014 εκτιμάται σωρευτικά στο 31,0%, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός μείωσης για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας ήταν 31,6%. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι επαρχιακές πόλεις της Ελλάδος κατά την περίοδο της κρίσης εμφανίστηκαν ελαφρώς πιο ανθεκτικές σε σχέση με την Αθήνα, καθώς τα καταστήματα του δείγματος καταλαμβάνουν κυρίως θέσεις υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος με περιορισμένη προσφορά ακινήτων αντίστοιχων προδιαγραφών. Ωστόσο, κατά το α’ εξάμηνο του 2014 ο ρυθμός μείωσης των μισθωμάτων για την υπόλοιπη Ελλάδα (πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης) ανήλθε περί το 13%, ενώ για το σύνολο της χώρας στο 9,5%.