Σαφάρι «μεγάλης» φοροδιαφυγής και ροής εσόδων για το χρηματοδοτικό κενό

Στην κατεύθυνση της αύξησης των εσόδων του Δημοσίου, κυρίως μέσα από κινήσεις που θα αφορούν το μεγάλο ζήτημα της φοροδιαφυγής, φαίνεται ότι στρέφεται η κυβέρνηση, καθώς πλέον είναι κοινός τόπος ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, δεδομένης της μη χρηματοδότησής της από κάποιο πρόγραμμα «στήριξης» από τους εταίρους  καθ’ όλη τη διάρκεια της τετράμηνης περιόδου που συμφωνήθηκε στο Eurogroup  της  περασμένης Παρασκευής.
Το θέμα των εσόδων είναι εξαιρετικά κρίσιμο καθώς ήδη καταγράφηκε σημαντική καθυστέρηση στην ροή προς το Δημόσιο, λόγω της προεκλογικής περιόδου αλλά και λόγω της ανησυχίας που επικράτησε για το τι μέλλει γενέσθαι και οδήγησε, σύμφωνα με εκτιμήσεις που ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν, πάντως, επισήμως από τραπεζικές πηγές, σε φυγή δεκάδων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες, εκ των οποίων, σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη τουλάχιστον, περισσότερα από 700 εκατομμύρια επέστρεψαν μετά την επίτευξη της συμφωνίας, χωρίς αυτό, όμως, να είναι αρκετό για να λύσει το πρόβλημα.
Τα πρώτα βήματα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η ενίσχυση της διαδικασίας είσπραξης των φόρων. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων για το ποιος πραγματικά δεν μπορεί να πληρώσει και ποιος μπορεί, η εφαρμογή της ρύθμισης των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα διευκολύνει πολύ κόσμο να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες που έχει με την εφορία. Γι’ αυτό και οι εκκλήσεις της κυβέρνησης προς όλους τους πολίτες να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ για φέτος καθώς η επανεξέταση του συγκεκριμένου φόρου θα γίνει μετά το πρώτο εξάμηνο.
Το οικονομικό επιτελείο, όμως, εκτιμά ότι τη «διαφορά» στα έσοδα θα κάνει η είσπραξη φόρων και χρεωστούμενων από μεγαλοοφειλέτες και από πρόσωπα που εμπλέκονται και στην λίστα Λαγκάρντ αλλά και σε άλλες λίστες φοροδιαφυγής.  Ήδη οι οικονομικοί εισαγγελείς με εντολή του Υπουργού Καταπολέμησης της Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη,  προχώρησαν σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων 17 προσώπων ενώ έχουν απευθύνει κλήση για παροχή εξηγήσεων σε δεκάδες ακόμη οφειλέτες. Αυτό είναι και το «πεδίο» από το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να συγκεντρώσει τα περισσότερα χρήματα, δεδομένης και της προτεραιότητας που έχει αποδώσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής στον κατάλογο μεταρρυθμίσεων που έστειλε στους πιστωτές.
Η κυβέρνηση έχει, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικούς κύκλους, αρχίσει τις οχλήσεις και προς τους εφοπλιστές καλώντας τους να πληρώσουν την εισφορά επί του τονάζ των πλοίων τους, την οποία αν και είχαν συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν φαίνεται να την έχουν καταβάλλει αρκετοί εξ αυτών.
Το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας κυριάρχησε στην σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου την Τετάρτη το απόγευμα,  με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη υπό τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.  Τόσο ο Γ. Σταθάκης όσο και ο Γ. Βαρουφάκης παραδέχτηκαν σε χωριστές δηλώσεις ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και χρηματοδότησης αλλά εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι θα λυθεί δια μέσου των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές που βρίσκονται σε εξέλιξη με «ασφαλή και ομαλό τρόπο» αν και σημείωσαν ότι, προς το παρόν, το θέμα δεν έχει συζητηθεί.
Σακελλαρίδης: Υπάρχει όντως πρόβλημα αλλά θα λυθεί
Στο ζήτημα επανήλθε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM, επίσης παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας σημειώνοντας ότι «ήταν γνωστό και πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ήδη ασχολείται με το θέμα και θα το λύσει «με έναν τρόπο που δεν θα βλάπει τις δύο πλευρές» κάνοντας λόγο για νομοθετικά μέτρα που θα διευκολύνουν την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και δημοσιονομικά κενά και χρηματοδοτικά κενά και υπάρχουν και χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό είναι ένα ζήτημα, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί και με τους εταίρους αλλά και στο εσωτερικό της με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει».
Φλαμπουράρης: Θα ζητήσουμε, εν ανάγκη, παράταση στην καταβολή δόσης αποπληρωμής
Στο ζήτημα της χρηματοδότησης και της δυσκολίας της χώρας ν’ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναγνώρισε και δια μέσου της συμφωνίας του Eurogroup, αναφέρθηκε και ο υπουργός Επικρατείας υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τόνισε ότι ακόμη και αν δεν πληρωθεί ολόκληρη μια δόση προς το ΔΝΤ ή αν ζητηθεί π.χ. δίμηνη παράταση στην καταβολή της αποπληρωμής, κάτι παρουσίασε ως ενδεχόμενη λύση, «δεν θα πρόκειται για πιστωτικό γεγονός, γιατί δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε τους εταίρους». «Αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 και έχουμε μαζέψει 0,8 θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών» δήλωσε τασσόμενος επίσης υπέρ της ρύθμισης των 100 δόσεων εκτιμώντας ότι θα βοηθήσει την εισροή εσόδων στα δημόσια ταμεία.  Η άποψη αυτή του κ. Φλαμπουράρη δεν είναι σίγουρο ότι ισχύει δεδομένου ότι για να γίνει χρειάζεται προέγκριση από τους πιστωτές, ενέργεια που έχει γίνει ελάχιστες φορές παγκοσμίως και συνήθως είναι πολύ χρονοβόρα.
Βαρουφάκης: «Κλειδί» η συνεργασία με τους εταίρους και η ανάπτυξη
Ο μόνος τρόπος ν’ αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι να επιτευχθεί ανάπτυξη εκτιμά, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην εκπομπή Countdown της τηλεόρασης του αμερικανικού δικτύου Bloomberg. «Οι επενδυτές κατανοούν ότι αν δεν αναπτυχθεί η οικονομία, δεν μπορούν να έχουν κέρδος από την Ελλάδα» συνέχισε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Τη στιγμή που θα ανακοινωθεί μία λογική συμφωνία για τις επενδύσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την αναδιάρθρωση του χρέους, θα δείτε ότι οι αποδόσεις αυτές θα βυθισθούν στο 1%, όπως συμβαίνει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Ο Γ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η Αθήνα θα επιδιώξει να λάβει από την ΕΚΤ τα περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων προκειμένου να τα αξιοποιήσει για την αποπληρωμή της δόσης του δανείου που έχει λάβει από το ΔΝΤ και λήγει εντός του Μαρτίου. Συνολικά οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΔΝΤ το Μάρτιο ανέρχονται στο 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ προς την ΕΚΤ είναι τον Ιούλιο. Κατά τον Υπουργό Οικονομικών, πολύ νωρίτερα θα έχει βρεθεί λύση σε συνεργασία με τους εταίρους και η Ελλάδα δεν πρόκειται ν’ αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η χώρα βρίσκεται στον έβδομο μήνα που δεν έχει δανειστεί διόλου χρήματα και κινείται μόνο με τις δικές της δυνάμεις. Επίσης σημειώνεται ότι με βάση τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του Ιανουαρίου η «μαύρη τρύπα» στο πρωτογενές πλεόνασμα είναι 1 δισεκατομμύριο ευρώ λόγω της μεγάλης καθίζησης των φορολογικών εσόδων κατά 23%.