Στη λίστα των ΗΠΑ, με 134 χώρες προς αποφυγήν η Ελλάδα - Πλήγμα για τον τουρισμό

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έβαλε τον Ευρωπαϊκό Νότο (και την Ελλάδα) στην “κόκκινη” λίστα της πανδημίας, μαζί με 130 ακόμη χώρες, στις οποίες συνίσταται στους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν. Η εν λόγω ταξιδιωτική οδηγία αποτελεί σαφέστατα ένα πλήγμα για τον τουρισμό στην Ελλάδα, τουλάχιστον σ’ αυτή την πρώτη φάση του επίσημου ανοίγματος της τουριστικής σεζόν στη χώρα μας από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εντάξει τον ευρωπαϊκό Νότο και την Ελλάδα, – μαζί με όλους τους ανταγωνιστές της, στον τουρισμό –, στην λίστα με τις “κόκκινες” χώρες της πανδημίας, εύλογα έχει προβληματίσει το αρμόδιο υπουργείο, την κυβέρνηση και τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου.

Η σύσταση στους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν σε 134 χώρες

Η λίστα περιλαμβάνει πια 134 χώρες καθώς χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε μαζική διεύρυνση του σχετικού καταλόγου με επιπλέον 100 χώρες. Αυτές οι 100 χώρες μπαίνουν στο «Επίπεδο 4» του καταλόγου των ταξιδιωτικών οδηγιών του – γεγονός που σημαίνει ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών συστήνει στους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν σε αυτές, λόγω «του πολύ υψηλού επιπέδου κορωνοϊού».

Στον αναθεωρημένο κατάλογο βρίσκονται μεταξύ άλλων το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Γαλλία, η Γερμανία και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλη η Μεσογειακή λεκάνη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Στην κατηγορία 4, με την οποία συνιστάται στους πολίτες η αποφυγή ταξιδιού, περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Στην “κόκκινη λίστα”, το 80% των χωρών της υφηλίου

Την Δευτέρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προαναγγείλει ότι σκόπευε να αυξήσει τον αριθμό των χωρών που βρίσκονται στην υψηλότερη βαθμίδα (το «Επίπεδο 4»), βασιζόμενο στις τρέχουσες εκτιμήσεις των Αμερικανών ειδικών σε θέματα υγείας. Ως αποτέλεσμα, στη βαθμίδα αυτή βρέθηκε σχεδόν το 80% όλων των χωρών παγκοσμίως.

Μέχρι την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέτασσε μόνο 34 χώρες (σε σύνολο περίπου 200 διεθνώς) στην κατηγορία 4, ενώ από σήμερα αυτές έχουν αυξηθεί στις 131.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να σχολιάσει πότε θα ολοκληρώσει την επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας του.