Πλάνο 1,5 έτους για διάσωση επιχειρήσεων: Επόμενα μέτρα & σταδιακή απεξάρτηση από την κρατική αρωγή

Το ενδεχόμενο ο τελικός λογαριασμός των φετινών μέτρων στήριξης να ξεπεράσει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ –περισσότερα δηλαδή από το ποσό που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών πριν από λίγες ημέρες– , παραμένει ανοιχτό.

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο καταστρώνει το πλάνο στήριξης της αγοράς, «απλώνοντας» πλέον την περίοδο εφαρμογής του κρίσιμου αυτού πλάνου στους επόμενους 18 μήνες.

Το σχέδιο χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

  • Τη βραχυπρόθεσμη, που καλύπτει τις επόμενες εβδομάδες μέχρι τα μέσα Μαΐου,
  • Τη μεσοπρόθεσμη, που θα καλύπτει την περίοδο από τον Μάιο μέχρι το τέλος του 2021 και,
  • Τη μακροπρόθεσμη, η οποία ουσιαστικά αφορά το 2022.

Το σχέδιο για την “απεξάρτηση” από την κρατική αρωγή

Ο πρώτος στόχος είναι να ξεκινήσει η σταδιακή “απεξάρτηση” εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων από την κρατική αρωγή, με την οποία ουσιαστικά συντηρούνται επί 12 μήνες.

Για να επιτευχθεί ο στόχος –ουσιαστικά, για να αποφευχθούν τα λουκέτα και οι απώλειες θέσεων εργασίας– η στήριξη θα παραταθεί και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εξειδικευθεί το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών ώστε να «τρέξει» μέσα στον Μάιο.

Ανοικτό είναι πλέον το ενδεχόμενο να διοργανωθεί και ένας 8ος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής – ειδικά μετά την προχθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, που ουσιαστικά μετέθεσε για μετά το Πάσχα την επαναλειτουργία της εστίασης.

Επιταγές και χορήγηση κεφαλαίου κίνησης 

Λύση αναζητείται και για το πρόβλημα των επιταγών. Η αξία των απλήρωτων επιταγών που βρίσκονται στα χέρια των κομιστών έχει ξεπεράσει πλέον το 1 δισ. ευρώ. Προς το παρόν, οι εκδότες απολαμβάνουν πρόσθετα χρονικά περιθώρια και οι κομιστές φορολογικές αναστολές.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί ένα σημαντικό χρονικό περιθώριο και στους μεν και στους δε, μόλις ανοίξει η αγορά, προκειμένου να κλείσουν τις εκκρεμότητες με αυτές τις επιταγές.

Χορήγηση κεφαλαίου κίνησης –στα πρότυπα του προγράμματος που ανακοινώθηκε για την εστίαση– προγραμματίζεται και για άλλους κλάδους με πρώτο τον τουριστικό, ενώ θέμα ημερών είναι και η ανακοίνωση του πλαισίου υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ώστε οι φορολογούμενοι να αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις με πρόστιμα και πρόσθετους φόρους, αλλά και να αποκτήσουν περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσουν τις φετινές φορολογικές υποχρεώσεις.

Τι θα γίνει με την προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής ), τον Ιούνιο θα αποφασιστεί αν θα μειωθεί και φέτος ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.

Εξάλλου, στα μακροπρόθεσμα μέτρα του 2022 θα συμπεριληφθεί το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και για την επόμενη χρονιά, αλλά και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς.

Με το πακέτο μέτρων για τον Απρίλιο που ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, διασφαλίστηκε ότι οι επιχειρήσεις δεν θα επιβαρυνθούν με το μισθολογικό κόστος και για τον τρέχοντα μήνα.

Επίσης, ανεστάλησαν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, το 1 δισ. της 7ης επιστρεπτέας προκαταβολής θα λειτουργήσει ως «αποζημίωση» για τις απώλειες εσόδων του α΄ τριμήνου.

Τι προγραμματίζεται από τον Μάιο και μετά 

Για την περίοδο από τον Μάιο και μετά, κατά την οποία στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι οι περιορισμοί λειτουργίας θα σταματήσουν και η αγορά θα ανακτήσει τους κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα τα εξής μέτρα με στόχο να γίνει ευκολότερη η «αποσωλήνωση»:

Οι δανειακές υποχρεώσεις θα εκπληρώνονται από τις πληττόμενες επιχειρήσεις με τη «βοήθεια» των κρατικών επιδοτήσεων που θα φθάνουν ακόμη και το 90% της μηνιαίας δόσης.

Η κρατική βοήθεια σε περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περίπου 300 εκατ.

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος κάλυψης παγίων δαπανών

Ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος κάλυψης των παγίων δαπανών.

Προς το παρόν, το μέτρο είναι σχεδιασμένο να καλύψει τις πάγιες δαπάνες του 2020 οι οποίες δεν έχουν χρηματοδοτηθεί από άλλα μέτρα στήριξης.

Ωστόσο, το ευρωπαϊκό πλαίσιο επιτρέπει την επέκταση του μέτρου ώστε να καλυφθούν και οι πάγιες δαπάνες του α΄ εξαμήνου του 2021.

Η 8η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής (αν υιοθετηθεί) θα έρθει να καλύψει τις απώλειες εσόδων που θα υποστούν όσες επιχειρήσεις μείνουν κλειστές και τον Απρίλιο.

Ένα ποσό της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ, μπορεί μάλιστα να θεωρηθεί πιθανό.

Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε για την εστίαση θα «τρέξει» μετά τις 10 Μαΐου και θα μοιράσει 330 εκατομμύρια όπως ανακοινώθηκε μέσα στην εβδομάδα.

Ήδη όμως σχεδιάζεται να εφαρμοστεί και σε άλλους κλάδους. Εχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τον τουρισμό, ενώ εξετάζονται και άλλοι τομείς όπως αυτοί του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας ή του πολιτισμού, που έχουν μείνει κλειστοί επί ένα εξάμηνο.