Επιστρεπτέα: Μόνο 4 στις 10 επιχειρήσεις ενισχύει ο 6ος κύκλος - Ποιες κόβονται
Πότε θα καταβληθούν οι ενισχύσεις. Πότε αρχίζει ο 7ος κύκλος.
Αποκαλυπτικά, άκρως ενδιαφέροντα, ενίοτε και αποκαρδιωτικά στοιχεία, προκύπτουν για το 60% των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα συνεχή lockdown, από την επεξεργασία των αιτήσεων που υπέβαλλαν οι επιχειρήσεις για την ενίσχυση τους μέσω της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Κι αυτό γιατί περνάει μόνο το 40% των αιτούντων.
Με την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας άνοιξε ωστόσο ο δρόμος για να καταβληθούν 500 εκατομμύρια ευρώ στους δικαιούχους, που μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τις 16 Μαρτίου.
Απορριπτέες
Ένα από τα βασικά κριτήρια όμως για να καταβληθεί ενίσχυση είναι να καταγράφεται τον Ιανουάριο 2021 μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (σ.σ δεν είχε εκδηλωθεί ακόμη η πανδημία στη χώρα μας).
Από την προκαταρκτική ανάλυση των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής προκύπτει ότι μόνο 4 στις δέκα επιχειρήσεις πληρούν τα κριτήρια για να εισπράξουν την ενίσχυση.
Δηλαδή το 60% των επιχειρήσεων «κόβεται» από το ηλεκτρονικό σύστημα.
Ειδικότερα από τις 721.396 επιχειρήσεις που υπέβαλαν οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δικαιούχοι είναι οι 286.181.
Από εκείνες που «κόβονται», δύο στις δέκα επιχειρήσεις «δείχνουν» αύξηση του τζίρου τους εν μέσω πανδημίας.
Συγκεκριμένα, 138.461 επιχειρήσεις σε σύνολο 721.396 δηλώνουν μεγαλύτερο τζίρο τον πρώτο μήνα του 2021 σε σύγκριση με τον τζίρο αναφοράς (του Ιανουαρίου 2020).
Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις, επίσης, παρουσιάζουν μεν μείωση του τζίρου τους αλλά αυτή είναι μικρότερη από 20%. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται 175.855 επιχειρήσεις από το σύνολο των 721.396.
Το “αποτύπωμα της φοροδιαφυγής”
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο 26 στις 100 επιχειρήσεις τον Ιανουάριο 2020 είχαν δηλώσει τζίρο μικρότερο από 200 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος οι επιχειρήσεις αυτές ανέρχονται μέχρι τώρα σε 188.804. Μάλιστα από αυτές, οι 21.530 εμφανίζουν αύξηση του τζίρου τους ενώ οι υπόλοιπες παρουσιάζουν μείωση τζίρου μικρότερη του 20%.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι πίσω από αυτά τα στοιχεία υπάρχει προφανές “αποτύπωμα φοροδιαφυγής”, το οποίο και οδηγεί πολλές επιχειρήσεις σε αποκλεισμό από τον 6ο κύκλο της επιστρεπτέας.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που παρουσίαζαν αύξηση του τζίρου τους το 2020 σε σχέση με το 2019, συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία στις πωλήσεις τους και τον Ιανουάριο 2021. Οι υπόλοιπες είτε εμφανίζουν μειωμένο τζίρο ή δεν δηλώνουν τον ελάχιστο τζίρο των 200 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η ενίσχυση στις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κλείσει με κρατική εντολή, κυμαίνεται από 1.000 έως 8.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν την 1η Ιανουαρίου 2021. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η ενίσχυση που προκύπτει δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 500 ευρώ. Η καταβολή της ενίσχυσης στους πρώτους δικαιούχους θα ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Εντός του Μαρτίου ξεκινάει και ο 7ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα υπάρξει και 7η φάση επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ενώ οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το συνεχιζόμενο κλείσιμο της οικονομίας και τον Μάρτιο ίσως οδηγήσει και σε 8η φάση επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι διαδικασίες για την 7η φάση αναμένεται να αρχίσουν μέσα στο μήνα.
Ένα θέμα που πρέπει να διευκρινισθεί για την 7η φάση είναι ποιο διάστημα θα αφορά για να πληρούν τα κριτήρια οι επιχειρήσεις. Η αντίστοιχη περσινή περίοδος του Μαρτίου 2020 είναι περίοδος που είχε ξεκινήσει το πρώτο σκληρό lockdown και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να συγκριθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο το υπουργείο Οικονομικών να χρησιμοποιήσει ως μέτρο σύγκρισης τα στοιχεία της αντίστοιχης περιόδου του 2019, προκειμένου να υπολογισθεί η πτώση του τζίρου που έχουν υποστεί οι δικαιούχοι. Σε αυτό το πλαίσιο η σύγκριση θα γίνει μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2021, με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, παρακάμπτοντας την αντίστοιχη περίοδο του 2020 που είχε ξεκινήσει το lockdown.