«Φιλί της ζωής» στην αγορά: Πόσο το «κούρεμα» στην επιστρεπτέα, ποιοι επιδοτούνται

Τι θα γίνει με ενοίκια και επιταγές. Τέσσερα «σωσίβια» στα νέα μέτρα Σταϊκούρα.

Τα «σωσίβια» αντοχής για την κλονισμένη αγορά, ενισχύουν σαφέστατα τα 12 νέα μέτρα που παρουσίασε χθες στην Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρότι δεν είναι εύκολο βέβαια υπό τις παρούσες συνθήκες να ανακοπεί η θύελλα της οικονομικής αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία.

Είναι δε, τουλάχιστον τέσσερα από αυτά τα μέτρα, εκείνα που θα δώσουν ανάσα το φιλί της ζωής, στους κλάδους, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που πλήττονται περισσότερο από την υγειονομική, επομένως και οικονομική κρίση.

“Κούρεμα” έως και 50% στην επιστρεπτέα

  • Το πρώτο είναι η αξιοποίηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιτρέπει να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέο ένα σημαντικό μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το τελικό ποσοστό του «κουρέματος» για τους τρεις πρώτους γύρους της επιστρεπτέας προκαταβολής πρέπει να αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα.

Παράγοντας που είναι σε θέση να γνωρίζει τις σκέψεις και τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου εκτιμά ότι το ποσοστό του «κουρέματος» μπορεί να φθάνει έως και 50% της ενίσχυσης που έχει δοθεί, παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός έχει επιβαρυνθεί από τα έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Το «κούρεμα» που σχεδιάζεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν θα είναι οριζόντιο αλλά θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια και το βασικότερο θα είναι η πτώση του τζίρου το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής  κριτήριο ένταξης ήταν η πτώση να ξεπερνάει το 10%. Στους επόμενους κύκλους, το ποσοστό της απαιτούμενης πτώσης του τζίρου αυξήθηκε στο 20%, ενώ το 50% της ενίσχυσης έγινε μη επιστρεπτέο. Επίσης, στους τρεις πρώτους κύκλους υπήρχε πρόβλεψη για μη επιστρεπτέο κομμάτι, 30%-40%, αλλά για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν πάνω από 20 εργαζόμενους και όσους είχαν μείωση τζίρου πάνω από 70% μετά από ένα χρόνο.

Τα ποσά που διατέθηκαν ως  βοήθεια στους τρεις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής ήταν 3 δισ. ευρώ. Αν υπάρξει οριζόντιο «κούρεμα» 50%  το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι 1,5 δισεκατομμύριο  ευρώ συν τους τόκους, δεδομένου ότι η επιστρεπτέα είναι δάνειο με χαμηλό επιτόκιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία υπουργείου Οικονομικών περίπου 145.000 επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από τη βοήθεια αυτή.

Ας σημειωθεί ότι το Προσωρινό Πλαίσιο στήριξης, σύμφωνα με διάταξη που έφερε στη βουλή ο κ. Σταϊκούρας παρατείνεται μέχρι τα τέλη του 2021 αντί στα τέλη Ιουνίου 2021.

Ποιοι μπαίνουν στην κάλυψη παγίων δαπανών

  •  Το δεύτερο σημαντικό μέτρο που οριστικοποιήθηκε χθες είναι η κάλυψη των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία και εμφάνισαν το 2020 πτώση τζίρου τουλάχιστον 30%. Η συγκεκριμένη ενίσχυση θα είναι στοχευμένη ως προς την αξιοποίηση και θα επιδιωχθεί να μην είναι επιστρεπτέα, δηλαδή θα έχει μορφή επιδότησης.
  • Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταχωρήσουν τα σχετικά δεδομένα και τις απαραίτητες πληροφορίες για τον υπολογισμό του ποσού των παγίων δαπανών, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από το υπουργείο Οικονομικών πιθανότατα μέσα στον Φεβρουάριο, όπως ανέφεραν οι χθεσινοβαδυνές πληροφορίες.

Όπως είπε στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας δικαιούχοι της ενίσχυσης, θα είναι, κυρίως, επιχειρήσεις που:

  • Ανήκουν στους άμεσα πληττόμενουςκλάδους της ελληνικής οικονομίας
  • Παρουσιάζουν μείωση τζίρουκατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως μέχρι σήμερα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά κείμενα
  • Καταγράφουν σημαντική ζημιάκατά το προηγούμενο έτος -σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Προσωρινό Πλαίσιο- λαμβάνοντας υπόψη και τη στήριξη που έχουν λάβει μέχρι τώρα, και
  • Απασχολούν εργαζόμενους

Η απαλλαγή από τα ενοίκια και οι αποζημίωση στους ιδιοκτήτες

  • Ανάσα για τις επιχειρήσεις, που ήταν κλειστές με κρατική εντολή, είναι και η απαλλαγή κατά 100% από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Η απαλλαγή από τα ενοίκια αφορά επιχειρήσεις λιανεμπορίου, εστίασης, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, επιχειρήσεις στους κλάδους πολιτισμού, τουρισμού (ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία) και αθλητισμού, γυμναστήρια και οι υπηρεσίες μεταφορών.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα αποζημιωθούν από το κράτος σε ποσοστό 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, για τους δύο πρώτους μήνες του 2021.Για τους εκμισθωτές – νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις που δικαιούνται απαλλαγή κατ’ επιταγή του νόμου, θα καταβληθεί ως αποζημίωση το 60% του μηνιαίου μισθώματος. Τα ανωτέρω ποσά που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων δεν χαρακτηρίζονται ως εισόδημα, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Διευκολύνσεις για τις επιταγές

  • Ένα ακόμη μέτρο που ζητούσε η αγορά και μάλιστα θα έχει αναδρομική ισχύ είναι η χορήγηση διευκολύνσεων σχετικά με την πληρωμή αξιογράφων, δηλαδή επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή.

Σε αυτό εντάσσονται επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν, επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και νέες επιχειρήσεις, των οποίων η πορεία επλήγη ήδη από το ξεκίνημά τους.