Σταϊκούρας: Πιθανή παράταση αιτήσεων για την Επιστρεπτέα 4 - Και τον Δεκέμβριο μέτρα στήριξης λόγω επέκτασης lockdown

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της περιόδου υποβολής αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο 4 πέραν της Δευτέρας -που λήγει η σχετική προθεσμία- άφησε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

Προανήγγειλε επίσης την επέκταση της κάλυψης των ιδιοκτητών ακινήτων στα οποία υπάρχει μείωση ενοικίου με την επιστροφή του 50% του ποσού της απώλειας και για τον μήνα Δεκέμβριο.

Για το επίδομα θέρμανσης, επανέλαβε τα διευρυμένα κριτήρια εξηγώντας ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα μέσα στον Δεκέμβριο ούτως ώστε να πάρουν οι πολίτες κατ’ ελάχιστον 80 ευρώ και για τους ορεινούς όγκους, που -όπως είπε- υπάρχουν μεγάλες αλλαγές, 600 με 800 ευρώ. Επισήμανε επίσης ότι θα υπάρξει προκαταβολή μέσα στον Δεκέμβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε πως η αλλαγή στην υγειονομική απόφαση της κυβέρνησης για παράταση κατά 1 εβδομάδα του lockdown οδηγεί σε επέκταση των μέτρων με τα οποία συνδέεται όπως είναι η Επιστρεπτέα, οι αναστολές κ.λπ. Επίσης δεν απέκλεισε μία νέα ρύθμιση οφειλών 100 -120 δόσεων, αλλά έκανε σαφές πως τέτοιου είδους αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο 5

Για την καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο 5 επιβεβαίωσε πως θα γίνει τον Ιανουάριο, και είπε πως θα ληφθούν υπόψη και τα δεδομένα του Δεκεμβρίου. Εκανε σαφές πως και στον επόμενο κύκλο το 50% του ποσού θα είναι επιδότηση.

Επιβεβαίωσε πως δεν θα γίνει η εκταμίευση της Επιστρεπτέας 5 μέσα στον Δεκέμβριο. Και τούτο διότι “ήδη έχει φτάσει ο Δεκέμβριος και γίνεται η χρηματοδότηση του 4ου κύκλου”. Επεσήμανε επίσης πως θα συνεχιστεί και το 2021 το μέτρο με το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης το 2021 να φτάνει προς το παρόν στα 7,5 δισ. ευρώ.

Επισήμανε επίσης ότι ο σχεδιασμός του Δεκεμβρίου ακολουθεί τον σχεδιασμό στο υγειονομικό πεδίο. “Μέχρι πριν μία εβδομάδα δεν ήταν ξεκάθαρη η επέκταση του lockdown κατά μία εβδομάδα τον Δεκέμβριο, πλέον αυτή η επέκταση αλλάζει τον σχεδιασμό σε όλο το πακέτο των μέτρων στήριξης”. Όχι μόνο στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αλλά και στις αναστολές και στις άλλες παρεμβάσεις, είπε. “Σίγουρα η επόμενη Επιστρεπτέα δεν θα περιλαμβάνει τον Ιανουάριο αλλά τα δεδομένα του Δεκεμβρίου θα πρέπει να περιλαμβάνει” εξήγησε.

Επιβεβαίωσε επίσης πως και στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας το 50% του ποσού που θα χορηγηθεί θα είναι επιδότηση και όχι δάνειο. Εξήγησε πως μέσα από τους 4 κύκλους έχουν ήδη διατεθεί πάνω από 5,4 δισ. ευρώ.

Για τον 4ο κύκλο είπε πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει αιτήσεις από 380.000 επιχειρήσεις για ποσό που φτάνει στο 1,9 δισ. ευρώ. Εξήγησε πως η προθεσμία υποβολής αίτησης λήγει τη Δευτέρα και “να δούμε πώς θα πάει η διαδικασία, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε και την επόμενη εβδομάδα” αλλά και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, είπε, αφού για κάποιες από τις εταιρείες θα χρειαστεί μεγαλύτερος έλεγχος από την ΑΑΔΕ. “Θα δούμε αν χρειάζεται να υπάρξει παράταση”, είπε εξηγώντας πως “στις προηγούμενες Επιστρεπτέες δώσαμε μία ολιγοήμερη παράταση”. Εξήγησε όμως πως “όσο δίνεις ολιγοήμερη παράταση τόσο θα πρέπει να ξέρει κάποιος ότι και οι προθεσμίες πληρωμής μεταφέρονται”.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως δεν είναι πολλές οι εταιρείες που δεν έχω μπει ακόμη στην πλατφόρμα της Επιστρεπτέας. Έκανε σαφές πως το σημαντικό είναι ότι “όλες αυτές οι επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί ότι θα κρατήσουν το προσωπικό τους έως και τον Μάρτιο του 2021”. Ευελπιστώντας ότι τότε θα είναι καλύτερη η κατάσταση στην ελληνική οικονομία.

“Σήμερα δεν έχω να προσθέσω κάτι”, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών σε ερώτημα για μία νέα ρύθμιση οφειλών, λέγοντας πως ισχύουν όσα έχουν ήδη θεσμοθετηθεί. Για το αν θα υπάρξει μία νέα ρύθμιση 100-120 δόσεων επισήμανε ότι “δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η δυναμική της υγειονομικής κρίσης”, προσθέτοντας πως “ακολουθούμε τις ορθές επιλογές της κυβέρνησης στο υγειονομικό πεδίο” και “θα δούμε πως θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες υγειονομική κρίση και ανάλογα θα αντιδράσουμε”.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης 100-120 δόσεων

Ουσιαστικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης 100-120 δόσεων εξηγώντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Εξήγησε πως το Υπουργείο Οικονομικών “είναι εδώ για όσο χρειαστεί και για ό,τι χρειαστεί” αφού “έχουμε χτίσει ταμειακά διαθέσιμα” αλλά “όλα εξαρτώνται από την πορεία της υγειονομικής κρίσης και σήμερα δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε σχέση με αυτά που έχουμε ανακοινώσει. Μετά από ένα ή τέσσερις μήνες βλέποντας την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, ανάλογα θα πράξουμε. Υπάρχει τρομερή αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορώ να αποκλείσω κάτι όταν δεν έχω όλα τα δεδομένα”.

Τα μέτρα στήριξης

Ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε πως τα συνολικά μέτρα στήριξης για φέτος και το 2021 προς το παρόν ανέρχονται στα 31,5 δισ. ευρώ, σε ποσό ανάλογο με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Επισήμανε όμως πως υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία και το 2021 αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Περιέγραψε τα μέτρα στήριξης που τίθεται σε ισχύ αυτή την περίοδο επισημαίνοντας ότι “παρεμβαίνουμε στο σύνολο των περιοχών που και οι ίδιες επιχειρήσεις μας ζητούσαν χωρίς τούτο να είναι αντικείμενο θριαμβολογίας”. Λέγοντας πως προφανώς δεν έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες, και “το 2020 θα είναι μία δύσκολη χρονιά όπως και πρώτοι μήνες του 2021”.

Εξήγησε πως “όσο επεκτείνονται ή διευρύνονται οι περιορισμοί στην οικονομία τόσο το κόστος λειτουργίας για την επιχείρηση θα πολλαπλασιάζεται, Άρα είναι σαφές πως για την πραγματική οικονομία το κόστος των lockdown θα είναι όλο και πιο μεγάλο.

Ωστόσο, είπε πως στο κομμάτι των δημοσίων οικονομικών, η οικονομία αντέχει “διότι αυτή η κυβέρνηση ενίσχυσε στο μεσοδιάστημα τα ταμειακά διαθέσιμα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού ώστε να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε όσο κρατήσει η υγειονομική κρίση. Επανέλαβε πως “το Υπουργείο Οικονομικών είναι εδώ για ό,τι χρειαστεί και για όσο χρειαστεί”.