Ανοικτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100- 120 δόσεις, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Αποφάσεις στο α’ τρίμηνο του 2021
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» και απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη επαναφορά σχήματος 120 δόσεων, δήλωσε ότι «προφανώς σκέψεις υπάρχουν πολλές σε συνάρτηση με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, τις συζητάμε με τους θεσμούς».
Ωστόσο, οι αποφάσεις για το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης οφειλών δεν αναμένονται πριν το τέλος του α’ τριμήνου του 2021, όταν και εκτιμάται ότι θα υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας.
Ενώ, ο κ. Σταϊκούρας απαρίθμησε τις έως σήμερα πρωτοβουλίες για το «πάγωμα» των χρεών που δημιουργήθηκαν στο πρώτο lockdown και την έναρξη εξόφλησης τον Απρίλιο 2021 σε 12- 24 δόσεις, την αναβίωση ρυθμίσεων που χάθηκαν μέσα στην πανδημία και τη μετάθεση δόσεων ρυθμισμένων οφειλών στο τέλος της περιόδου ρύθμισης.
Παράλληλα, ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και παράτασης στην έναρξη εφαρμογής των νέων διατάξεων του πτωχευτικού κώδικα, καθώς δήλωσε πως «ο νόμος θα υλοποιηθεί όταν θα είναι έτοιμες όλες οι υπουργικές αποφάσεις και θα συνεκτιμήσουμε την κατάσταση στο υγειονομικό πεδίο», προσθέτοντας πως «έχουμε αποδείξει ότι ενεργούμε έγκαιρα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας».
Για την υλοποίηση του νέου πτωχευτικού πάντως απαιτείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση περίπου 50 εξειδικευμένων υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες θα πρέπει να τεθούν και υπόψη των θεσμών.
Κίνητρα για επενδύσεις αλλοδαπών
Με διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την περιστολή του λαθρεμπορίου, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, κλείνει η «τριχορδία» των κινήτρων με στόχο την προσέλκυση αλλοδαπών φορολογούμενων στην Ελλάδα, τα οποία θεσμοθετήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, υπό τον συντονισμό της γενικής γραμματέως Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Αθηνάς Καλύβα.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η αρχή έγινε με τον νόμο 4646/2019, που εισήγαγε στη χώρα μας τον θεσμό του «διαμένοντος μη κατοίκου» (Non- Dom), για την προσέλκυση αλλοδαπών φορολογικών κατοίκων, οι οποίοι πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα επωφελούμενοι από εναλλακτικό καθεστώς φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματός τους.
Στη συνέχεια, προσέθεσε ο υπουργός, ο νόμος 4714/2020 επέκτεινε την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος σε συνταξιούχους του εξωτερικού, οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην πατρίδα μας.
Και τώρα, επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, προχωράμε στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για την προσέλκυση αλλοδαπών εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, αλλά και Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ώστε να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά με έδρα την Ελλάδα.
Τα κίνητρα αυτά, είναι τα ακόλουθα:
*Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα, για 7 έτη.
*Μη εφαρμογή της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κατοικία και επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.
«Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι, ακόμα και μέσα στη δίνη της υγειονομικής κρίσης, λειτουργεί με διορατικότητα και υπευθυνότητα, προκειμένου να υλοποιήσει διαρθρωτικές αλλαγές που θα προσελκύσουν επενδύσεις και επενδυτές στη χώρα», κατέληξε στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών.