Σταϊκούρας: Μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών αφού παρέλθει η πανδημία

Επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας συζητάει το υπουργείο Οικονομικών, για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της συνέχισης της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο τραπέζι μειώσεις φόρων και εισφορών μόνιμου χαρακτήρα, αφού παρέλθει η πανδημία του COVID-19.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως «έχουμε ρευστότητα ύψους 34,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία για να καλύψουμε τις όποιες ανάγκες προκύψουν από την συνέχιση της κρίσης του κορωνοϊού».

Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου ανέρχονται σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα στα 34,7 δισ. ευρώ, ενώ ήταν 37,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο αλλά παρά τις πληρωμές εισέρρευσαν νέα κεφάλαια από τις εξόδους στις αγορές, τα έντοκα γραμμάτια και τη “δόση” του ESM.

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και οικονομική στήριξη των πολιτών για την προμήθεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, διευκρίνισε πως η χώρα έχει εξασφαλισμένους πόρους ώστε να βοηθήσει και την οικονομία και την κοινωνία και «εάν χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση».

Από το ίδιο “μαξιλάρι ρευστότητας” θα πληρωθούν και όλα τα αναδρομικά των συνταξιούχων το συντομότερο δυνατό, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, βάσει της απόφασης του ΣτΕ, όσο και του δημοσίου, βάσει της αναμενόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αν και υπάρχουν σενάρια για πληρωμή δυο ταχυτήτων, για συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εντός τους έτους ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι στόχος είναι να πληρωθούν μαζί και τα αναδρομικά που αφορούν στις κυρίες συντάξεις του δημοσίου.

Αναφορικά στο νέο πακέτο ελαφρύνσεων σε φόρους και εισφορές ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι μόλις “κλείσει η παρένθεση” των εκτάκτων δαπανών λόγω κορωνοϊού θα μπορούν να υλοποιηθούν και τα σχέδια για μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών.