Ρεκόρ συμμετοχής επενδυτών, στην δημοπρασία του νέου 10ετούς ομολόγου

Τα 15 δισ. ευρώ έναντι των 2 δισ. ευρώ που επιδιώκει να αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών, ξεπερνούσαν σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι προσφορές που είχαν υποβάλλει οι επενδυτές στην δημοπρασία του νέου 10ετούς ομολόγου σημειώνοντας ρεκόρ ζήτησης.

Υπενθυμίζεται ότι στοχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αντλήσει από τις αγορές μέχρι τέλους του έτους περίπου 4 δισ. ευρώ, προκειμένου το Ελληνικό Δημόσιο να καλύψει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες που έχουν προκαλέσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του νέου κορωνοιού.

Ταυτόχρονα επαναπροσδιορίζεται ο στόχος για την μείωση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων κατά 5 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους.

Επίσης είναι πολύ πιθανόν να αναβληθεί η πρόωρη εξόφληση μέρους και συγκεκριμένα 1,7 δισ. ευρώ, του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Υπενθυμίζεται ότι και στο τέλος του 2019 το Δημόσιο είχε προχωρήσει στην πρόωρη εξόφληση 2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Η συγκεκριμένη έκδοση των 10ετών ομολόγων, αποτελεί την «τρίτη έξοδο του Δημοσίου» στις αγορές από την αρχή του έτους. Προηγήθηκαν η έκδοση 15ετών ομολόγων 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,88%, και η έκδοση 7ετών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2%.