της Δάφνης Γρηγοριάδη
Η μείωση των “κόκκινων” δανείων : Θα έπρεπε να επιτευχθεί με την δημιουργία μιας bad bank, αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας. Την ίδια άποψη συμμερίζονται και στελέχη υπόλοιπων χωρών.
Στην σημερινή υγειονομική κρίση : Mία πιθανή αύξηση των “κόκκινων” δανείων θα δημιουργήσει δυσκολίες στις οικονομίες, πόσο μάλλον στην Ελλάδα που ακόμη δεν έχει καταφέρει να τακτοποιήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την προηγούμενη κρίση. Σκοπός πλέον είναι η διατήρηση του ύψους των “κόκκινων” δανείων, μιας και η αποκλιμάκωσή τους φαντάζει πλέον μακρινή. Η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι η χώρα με τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη, καθώς αποτελούν το 35% των συνολικών δανείων όταν οι υπόλοιπες χώρες κινούνται κοντά στο 6% κατά μέσο όρο.
H αναγκαιότητα για μια bad bank Ευρωπαϊκή ή Εθνική: Η κερδοφορία των τραπεζών αναμένεται να μειωθεί εξαιτίας των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας, της μείωσης του αριθμού και του μεγέθους των επιχειρήσεων και της χαμηλότερης αποδοτικότητας του υπαλληλικού δυναμικού, λόγω μη αποδοτικής ενασχόλησης με τα “κόκκινα” δάνεια. Έτσι, μια bad bank η οποία θα συγκεντρώνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια , αποτρέπει την επιδείνωση των ισολογισμών των τραπεζών.
Σε ποιους κλάδους αναμένεται αδυναμία πληρωμών : Oι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Γεγονός ανησυχητικό, μιας και στην χώρα μας η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι τέτοιου τύπου. Πιο συγκεκριμένα αναμένουμε αδυναμία πληρωμών υποχρεώσεων στο λιανικό εμπόριο, τα ταξιδιωτικά γραφεία, τον τουρισμό, την ψυχαγωγία.
Η αβεβαιότητα ενισχύεται από την μη ύπαρξη ακόμα κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής : Oι θεσμοί παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπο της πανδημίας στα “κόκκινα” δάνεια. Η μη εύρεση ακόμη συλλογικής συμφωνίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αυξάνει την αβεβαιότητα των τραπεζών. Η έλευση της πανδημίας έχει επηρεάσει και την αγορά ακινήτων, σημαντικό παράγοντα για τις τράπεζες οι οποίες λόγω των πλειστηριασμών κατέχουν πολλά ακίνητα. Αλλά και η αύξηση της ανεργίας ως συνέπεια της πανδημίας, θα ωθήσει αυξητικά και τα στεγαστικά “κόκκινα” δάνεια. Γενικά πρέπει να σημειώσουμε πως πάντα σε μια μεγάλη κρίση – ανεξάρτητα από την φύση του προβλήματος – οι πρώτες απώλειες εμφανίζονται στα τραπεζικά ιδρύματα.
Συμπερασματικά μετά την πανδημία : Aκόμη και αν η πανδημία διαρκέσει μόνο μέχρι το τέλος του έτους, τα προσεχή δύο χρόνια τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συνεχίζουν να αποτελούν βάρος για τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Υπάρχει πιθανότητα ακόμη και να αυξηθούν, μιας και οι οικονομικές επιπτώσεις του ιού θα εμποδίσουν τις επιχειρήσεις να επανέλθουν άμεσα. Παρά την ένεση ρευστότητας και τους καλύτερους νέους όρους δανεισμού εξαιτίας της πανδημίας, τα παλιά συσσωρευμένα “κόκκινα” δάνεια θα εξακολουθούν να είναι αγκάθι στην επιχειρηματικότητα
πηγή: economico.gr