Νέα ένεση ρευστότητας 7 δις στην αγορά: ποιες επιχειρήσεις αφορά, ποιες οι προκλήσεις
της Δάφνης Γρηγοριάδη
Η παροχή εγγυήσεων: Mε επίσημη έγκριση της Κομισιόν δόθηκαν εγγυήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των Ελληνικών επιχειρήσεων από τον κοροναϊό. Πρόκειται για κεφάλαια κίνησης τα οποία θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να τακτοποιήσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
Τι σημαίνoυν για την οικονομία, ποιες επιχειρήσεις αφορά: Oι ελληνικές τράπεζες θα μοχλεύσουν δάνεια ύψους μέχρι και 7δις. ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Αφορά όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον ιό, εκτός από τους τομείς που δεν είναι επιλέξιμοι από το ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης. Οι εγγυήσεις που δίνονται θα καλύψουν τα συγκεκριμένα δάνεια – τα οποία είναι ορισμένης διάρκειας και ύψους- περιορίζοντας την έκθεση του κράτους σε δανειακούς κινδύνους, επιπρόσθετα από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό που θα τα εκδώσει.
Οι αγορές: Συνεχίζουν να κατρακυλούν, τα τραπεζικά ιδρύματα δεν εμπιστεύονται όπως πριν τους δανειολήπτες στην χορήγηση δανείων, όμως από την άλλη πλευρά δεν είναι εφικτό να σταματήσουν τις χρηματοδοτήσεις, καθώς θα δημιουργήσουν πρόβλημα στους ισολογισμούς τους και στην πραγματική οικονομία. Έτσι, οι εγγυήσεις είναι απαραίτητες, πόσο μάλλον όταν δεν γνωρίζουμε πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν κλειστές ορισμένες επιχειρήσεις και απλήρωτο το εργατικό δυναμικό τους. Σημαντικό δε είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη δίνει ευελιξία όχι μόνο στις επιχειρήσεις αλλά και στις εξαγωγές. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι εξαγωγές συμβάλλουν αρκετά στην διαμόρφωση του ΑΕΠ.
Οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι: Δεν πρέπει να ξεχνάμε παρόλα αυτά, πως μιλάμε για δάνεια τα οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να αποπληρώσουμε. Παρόλο που θα δοθούν με ευνοϊκότερους, όρους το μεγάλο στοίχημα είναι αν όταν έρθει η ώρα της αποπληρωμής θα έχουμε αφήσει πίσω μας οριστικά το σοκ της πανδημίας. Όσον αφορά τον στόχο για μείωση των κόκκινων δανείων, δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα.
Οι μέχρι τώρα εγγυήσεις και η σύγκρισή μας με την υπόλοιπη Ευρώπη: Nα υπενθυμίσουμε πως οι πρόσφατες εγγυήσεις που είχαν λάβει τα τραπεζικά μας ιδρυματα, είχαν παραταθεί μέχρι τις 31/5/2020. Τα επίπεδα ρευστότητας της οικονομίας είχαν αρχίσει να βελτιώνονται. Φαίνεται πως η Ευρώπη πιστεύει αρκετά στο εργαλείο των εγγυήσεων ως μέσο τόνωσης της ρευστότητας. Είναι γνωστό επίσης πως η Ελλάδα συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έχει λιγότερες εγγυήσεις. Αυτό διότι το υπέρογκο χρέος της και ο μεγάλος αριθμός των κόκκινων δανείων καθιστούν δυσκολότερη την παροχή μεγαλύτερου ύψους εγγυήσεων.
πηγή: economico.gr