750 δισ ευρώ-ανάσα από την ΕΚΤ - 12 δισ για την Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να αγοράσει εθνικά ομόλογα και ρίξει στην αγορά της Ευρώπης 750 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια τεράστιας έκτασης επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, μια γενναία ένεση ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Στο έκτακτο αυτό πακέτο βοήθειας η ΕΚΤ θα συμπεριλάβει και την αγορά Ελληνικών ομολόγων, καθώς όπως τόνισε, παρά το γεγονός οτι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη “επιλέξιμη” χώρα γιατί δεν ανήκει στη λεγόμενη “επενδυτική βαθμίδα”. Ωστόσο η ΕΚΤ θεωρεί ότι η χώρα μας μπορεί λόγω συνθηκών αλλά και με βάση την πρόοδο που έχει επιδείξει με την οικονομική της πολιτική να ενταχτεί στο πρόγραμμα ρευστότητας, αποκτώντας ειδικό waiver.
Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, προσφέροντας στην οικονομία σημαντική ρευστότητα.
“Τεράστια επιτυχία”
Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν “τεράστια επιτυχία” την εξέλιξη αυτή «που δεν έγινε τυχαία και από μόνη της». Η ένταξη της Ελλάδας στην ένεση ρευστότητας 750 δισ. ευρώ και στο καθεστώς QE (quantitative easing ή ποσοτική χαλάρωση)της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποκλιμακώνει το κόστος δανεισμού της χώρας και εξασφαλίζει μεγάλη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η προσωπική εμπλοκή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς έγινε έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο ίδιος χθες το πρωί με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ενήμεροι για το τηλεφώνημα ήταν μόνο ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Οι αγορές θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες assets που είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Oι αγορές αυτές θα διεξαχθούν με ευέλικτο τρόπο. Αυτό επιτρέπει διακυμάνσεις στην κατανομή των ροών των αγορών μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα τερματίσει τις αγορές μόλις κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει τελειώσει, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι πριν από το τέλος του 2020.
Όπως τονίζει η ΕΚΤ σε σχετική ανακοίνωσή της, δεσμεύεται να αναλάβει τον ρόλο της στην υποστήριξη όλων των πολιτών της ευρωζώνης σε αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς. Για τον σκοπό αυτό, θα διασφαλίσει ότι όλοι οι τομείς της οικονομίας θα μπορούν να επωφεληθούν από υποστηρικτικές συνθήκες χρηματοδότησης που θα τους επιτρέψουν να απορροφήσουν αυτό το σοκ. Αυτό ισχύει και για τις οικογένειες, τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις.
Η Λαγκάρντ
Όπως διαβεβαίωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί το ευρώ και «δεν υπάρχει όριο» στη δέσμευσή της στο κοινό νόμισμα.
«Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση», τόνισε η Κυρία Λαγκάρντ μέσω Twitter. «Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας».
Οι αγορές αυτές προστίθενται στην αγορά αξιόγραφων αξίας 120 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020, που είχε αποφασιστεί έξι ημέρες νωρίτερα και θα γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, ανακοίνωσε η ΕΚΤ, έπειτα από τηλεφωνική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Σκοπός είναι να μειωθεί το κόστος του δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης.