Ο κόσμος δοκιμάζεται από ένα “αόρατο εχθρό”, με τις κυβερνήσεις να δίνουν μάχη σε δύο μέτωπα:να περιορίσουν τη διασπορά της μετάδοσης και να συγκρατήσουν την κατάρρευση της οικονομίας.
Η Deutsche Bank σε νέα έκτακτη έκθεσή της, εκτιμά ότι η βύθιση στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ, στο β’ τρίμηνο του 2020, θα είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ, τουλάχιστον από την εποχή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ, σε ένα δραματικό διάγγελμά της, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι “αρκετά δύσκολη” σήμερα και πως “τις επόμενες εβδομάδες θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο”.
H Deutsche Bank εκτιμά πως το πραγματικό ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα βυθιστεί κατά 24% στο β΄ τρίμηνο – με 28% βουτιά στη Γερμανία – και κατά 13% στις ΗΠΑ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πτώση στο α’ τρίμηνο θα ξεπεράσει το 12%, ενώ στο β’ τρίμηνο αναμένεται άνοδος λόγω της εκρηκτικής ανάκαμψης της Κίνας.
Οι εκτιμήσεις αυτές ξεπερνούν τα ιστορικά στοιχεία για τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες πτώσεις του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, που σημειώθηκαν κατά την περίοδο της Μεγάλης Υφεσης του 1980 και της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, οι οποίες δεν ξεπέρασαν το 8%, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ήταν πτώση 10% στο α’ τρίμηνο του 1958.
Citigroup: η ελληνική οικονομία θα μπει σε ύφεση φέτος
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να δεχτεί ισχυρό χτύπημα το 2020. Ο αντίκτυπος της κρίσης που προκαλεί ο κοροναϊός θα επηρεάσει όλα τα θεμελιώδη μεγέθη της. Σύμφωνα με νέα έκθεση της Citigroup, η ελληνική οικονομία θα επιδεινωθεί σημαντικά έως και το τρίτο τρίμηνο λόγω του μεγάλου βάρους που έχει ο τουρισμός σε αυτήν, ο οποίος θα είναι από τους κλάδους που θα χτυπηθούν το περισσότερο από τις επιπτώσεις του νέου ιού.
Αντίθετα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα που πιστεύει ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, θα κινηθεί “λίγο πάνω από το 0% του ΑΕΠ”, η Citigroup εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα μπει σε ύφεση φέτος, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο -1,4%, από +1,9% του 2019. Η Citi “βλέπει” επίσης έλλειμμα του δημoσιονομικού ισοζυγίου της τάξης του 1,4% το 2020. Παράλληλα εκτιμά πως η πτώση της εγχώριας ζήτησης θα κινηθεί φέτος στο -1,3% και η πτώση της κατανάλωσης στο -1,5%.
Ωστόσο, στην ίδια έκθεση η Citi αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει σε θετικό έδαφος μέχρι το τέλος του έτους, στο δ’ τρίμηνο, ενώ το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2021, αντί για 2,5 που ανέφερε σε παλαιότερες (προ κοροναϊού) αναλύσεις της.
Συμπληρωματικά μέτρα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή για επείγοντα οικονομικά μέτρα ανακούφισης επιχειρήσεων και εργαζομένων με κύριο χαρακτηριστικό την προστασία της εργασίας.
Τα μέτρα, συνολικού κόστους 3,8 δισ. ευρώ, είναι γενναία και αφορούν κυρίως τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους που πλήττονται από την καραντίνα. Δεν αγγίζουν όμως εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες, επαγγελματίες και εργαζόμενους που θα βιώσουν τις παράπλευρες απώλειες της καραντίνας – πιθανόν καθολικής σε μερικές ημέρες.
Παρατηρητές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται στις επόμενες ημέρες τα μέτρα να συμπληρωθούν και να αποκτήσουν, προσωρινά τουλάχιστον, οριζόντια βάση. Στην κυβέρνηση άλλωστε δεν αποκλείουν τίποτα όσον αφορά τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν στο μέλλον. Τόσο στο επίπεδο προστασίας της ζωής των πολιτών, όσο και στο θέμα της οικονομικής τους ανακούφισης.