Ζημιές μετράει η οικονομία με πρώτα θύματα τουρισμό, εξαγωγές & εστίαση - Τι θα ζητήσει η κυβέρνηση στο Eurogroup
Υπάρχει μια αισιόδοξη και μια απαισιόδοξη εκδοχή για τις επιπτώσεις της οικονομίας από την κρίση του κοροναϊού: Με βάση την αισιόδοξη, η κρίση θα τελειώσει γρήγορα και χωρίς να αφήσει πίσω της μακροχρόνιου χαρακτήρα ζημίες. Η απαισιόδοξη οδηγεί σε συνθήκες αδιάκοπων διαταραχών, που τείνουν να πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας.
- Όποιο σενάριο και αν διαλέξουμε, όπως αναφέρει στη σημερινή του ανάλυση ο Κώστας Μποτόπουλος, (στο economico.gr), ο ιός μάς πέρασε πια στην άλλη όχθη. Οι πρώτες άμυνες κατέρρευσαν και τώρα η προσπάθεια είναι να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί: δεν μιλάμε πια για χαμένους στόχους, όπως την προηγούμενη βδομάδα, αλλά για αναζητούμενη σωτηρία.
Για την ώρα, ο ΣΕΒ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας, για τις επιπτώσεις σε βιομηχανία και γεωργία, τονίζοντας πως τουρισμός, εμπόριο και ναυτιλία εισέρχονται σε φάση συρρίκνωσης.
Ο Παναλλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων θεωρεί ότι οι ελληνικές εξαγωγές εισέρχονται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, αναφέροντας πως η κατάσταση στην Ιταλία, κορυφαίος προορισμός και βασική οδός μέσω της οποίας διοχετεύονται τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, αναπόφευκτα θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις εργασίες των Ελλήνων Εξαγωγέων.
Η μαζική εστίαση πλήττεται ήδη από τα μέτρα επιβλήθηκαν. Και ο τουρισμός αντιμετωπίζει με δέος την απογοητευτική κατάσταση που διαμορφώνεται στις διεθνείς μετακινήσεις τουριστών. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην αγορά είναι ότι ο κλάδος της μαζικής εστίασης καταγράφει ήδη απώλειες άνω του 50%, πάνω από 40% είναι η μείωση στις προκρατήσεις στα ξενοδοχεία, στο ίδιο ποσοστό κινείται η πτώση στις μεταφορές.
Το ΕΒΕΑ τονίζει την ανάγκη να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και προτείνει πέντε μέτρα στήριξης της οικονομίας, όπως η παράταση του νόμου προστασίας της Πρώτης Κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους, η απόδοση των παρακρατούμενων φόρων από μισθωτή εργασία και συντάξεις και από αμοιβές επιχειρηματικής δραστηριότητας από 2μηνο σε εξάμηνο και η αναστολή σφράγισης επιταγών για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών.
Σύμφωνα με το ΕΒΕΠ “τα ευρωπαϊκά μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού απαιτούν δημοσιονομική χαλάρωση, αναδιάρθρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και συνδυαστικές πρωτοβουλίες για την αποφυγή καταστροφικών συνεπειών από την “υγειονομική κρίση”.
Πρόσθετες παρεμβάσεις σε 8 άξονες για τη στήριξη της οικονομία
Από την πλευρά της η κυβέρνηση προχώρησε σε πρόσθετες παρεμβάσεις σε 8 άξονες για τη στήριξη της οικονομίας. Πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες αποφασίστηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της πανδημίας του κορονοϊού.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών συνδέονται με αναλυτικά αιτήματα παροχής ευελιξίας προς το Eurogroup της Δευτέρας.:
- Διευρύνεται η αναστολή πληρωμών προς το κράτος και για επιχειρήσεις που μένουν ανοικτές αλλά δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται δραστικά από το ίδιο φαινόμενο. Η επιλογή θα γίνει με βάση τα στοιχεία που για πρώτη φορά θα συλλέξει μέσα στο Σαββατοκύριακο το ΥΠΟΙΚ από τράπεζες, από την Εφορία, το ΓΛΚ, αλλά και από αναφορές ή στοιχεία από φορείς του ιδιωτικού τομέα.
- Έρχονται παρεμβάσεις σε εταιρείες, στους κλάδους της οικονομίας και στις περιοχές όπου παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.
- Προωθείται ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία αν υπάρχει αναστολή καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, για τις οποίες απαγορεύτηκε προσωρινά η λειτουργία τους.
- Προβλέπεται η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα και παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
- Προωθείται και η χρήση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για κεφάλαιο κίνησης, ευελιξία στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και στα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο τη Δευτέρα στο πλαίσιο του Eurogroup. Οι προτάσεις της είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες από την Κομισιόν για ελαστικοποίηση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας. Αυτή η διαδικασία δείχνει ότι θα οδηγήσει και στην πρόωρη χαλάρωση του “κορσέ” των πρωτογενών πλεονασμάτων,απελευθερώνοντας πόρους, γεγονός που θα δώσει ανάσες στην Ελληνική οικονομία.