Κορωνοϊός: Mπορεί η Ελλάδα να περάσει σε ένα νέο μοντέλο εργασίας;

της Δάφνης Γρηγοριάδη

H αφορμή για το νέο μοντέλο εργασίας: H γρήγορη μεταδοτικότατα του κορωνοϊού έκανε  πολλές εταιρείες του Εξωτερικού  να προτρέπουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι, κάτι το οποίο σιγά σιγά αρχίζουν να υιοθετούν και οι Ελληνικές επιχειρήσεις – τουλάχιστον  όσες μπορούν και τους επιτρέπει  το νομικό πλαίσιο  στο οποίο ανήκουν –  προκειμένου να αντιμετωπίσουν  αυτή την έκτακτη ανάγκη υγείας.

Τα  οφέλη: Mελέτες  έχουν δείξει ότι η ευελιξία στην  απασχόληση,  αυξάνει τα επίπεδα  παραγωγικότητας των εργαζομένων  καθώς αισθάνονται  χαρούμενοι και πρόθυμοι να εργαστούν σε ένα  πιο οικείο περιβάλλον .  Ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσει η Ελλάδα, μιας και  βρίσκεται στις  τελευταίες θέσεις του δείκτη  που μετρά την παραγωγικότητα των εργαζομένων  σύμφωνα με το πόσες ώρες απασχολούνται. Κατ’ επέκταση, με αυτό το μοντέλο εργασίας  αυξάνεται και   η κερδοφορία των εταιρειών η οποία συμβάλει σημαντικά στην διαμόρφωση του ΑΕΠ . Επίσης η τηλεργασία  έχει και κοινωνική διάσταση καθώς  διευκολύνει τους υπαλλήλους που έχουν οικογένεια και ειδικά τις μητέρες να φροντίζουν παράλληλα τα παιδιά τους χωρίς άγχος.

Οι δυσκολίες: Παρόλα αυτά  υπάρχουν και προβλήματα στη προσπάθεια εφαρμογής του μοντέλου αυτού τα οποία συσχετίζονται με την καταβολή του μισθού και το κανονιστικό πλαίσιο το οποίο στην χώρα μας είναι γνωστό πως είναι σύνθετο. Επιπλέον ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει  με το σημερινό ανθρώπινο δυναμικό, είναι πως συνήθως μέσα σε μια επιχείρηση  οι υπάλληλοι έχουν παραπάνω από έναν ρόλο και αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας στον συντονισμό πολλών ενεργειών εξ αποστάσεως. Αυτό το γεγονός οφείλεται στο μέγεθος των Ελληνικών επιχειρήσεων μιας και 9/10 επιχειρήσεις είναι μικρού – μεσαίου μεγέθους. Αν υπάρξει εργασιακή ευημερία (μέσω της τηλεργασίας) τότε θα μπορούμε πιο εύκολα να προβλέψουμε την απόδοση των επιχειρήσεων  καθώς και την συμπεριφορά των υπαλλήλων, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την οργάνωση επιχειρήσεων  των οποίων οι υπάλληλοι έχουν πολλές αρμοδιότητες.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσο εφικτό είναι άραγε  να εφαρμοστεί η εργασία εξ αποστάσεως  και στην χώρα μας; Η αλήθεια είναι πως το τρέχον εργασιακό περιβάλλον,  είναι έτσι δομημένο που δύσκολα κάποιος μπορεί εξ αποστάσεως να εργαστεί. Εξαρτάται βέβαια και από τον κλάδο, διότι δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί σε όλους τους τομείς. Η νοοτροπία της εργασίας θα πρέπει για να αλλάξει και να μπορέσουν τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι εργοδότες να αναγνωρίσουν την αξίας της, να επιτευχτεί σταδιακά και υπό προϋποθέσεις που να συμβαδίζουν με την Ελληνική αγορά.

πηγή: economico.gr