της Δάφνης Γρηγοριάδη
Μέτρα στήριξης θα υπάρξουν για όσες επιχειρήσεις είναι ευάλωτες στην εξάπλωση του κοροναϊού. Οι αλλαγές αφορούν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μιας και αποτελούν το 90% των συνολικών εταιρειών της χώρας.
Oι κρατικές υποχρεώσεις: Αναβάλλεται η πληρωμή των τωρινών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όσες εταιρείες έχουν έδρα σε περιοχές όπου έχουν ανακοινωθεί κρούσματα του κορωνοϊού. Επίσης θα υπάρξει ειδική χρηματοδότηση αυτών των επιχειρήσεων πράγμα το οποίο είναι καλό για να μην έχουν πρόβλημα ρευστότητας.
Η αλλαγή στην αγορά εργασίας: Η γρήγορη εξάπλωση του ιού ωθεί κάποιους εργοδότες να προτρέπουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι. Κάτι το οποίο ήδη εφαρμόζεται στο Εξωτερικό εδώ και χρόνια στην προσπάθεια αύξησης της παραγωγικότητας. Πόσο μάλλον τώρα που ο υπάρχει και έκτακτη ανάγκη προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Ήδη στην Αμερική οι μεγάλες πολυεθνικές συνιστούν στους υπαλλήλους τους εξαιτίας του κορωνοϊού να εργάζονται εξ αποστάσεως.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Έρευνες έχουν δείξει ότι η ευελιξία στην εργασία αυξάνει την παραγωγικότητα των υπαλλήλων και τα επίπεδα εργασιακής τους ευεξίας. Κατ’ επέκταση έτσι τονώνεται η κερδοφορία της επιχείρησης πράγμα το οποίο μπορεί να συμβάλει και στην αύξηση του ΑΕΠ. Η φιλοσοφία της Ελληνικής αγοράς εργασίας δεν είναι έτοιμη ακόμη να εφαρμόσει ένα τέτοιο μοντέλο εργασίας, για αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά και υπό προϋποθέσεις.
Στήριξη των βασικών πυλώνων της οικονομίας: H διαμόρφωση του Ελληνικού ΑΕΠ στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε δύο οικονομικούς πυλώνες, στον Τουρισμό και στην Ναυτιλία. Πρόκειται για κλάδους οι οποίοι έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την εξάπλωση του ιού καθώς τα δρομολόγια και οι κρατήσεις διαμονής ακυρώνονται, η ζήτηση έχει μειωθεί, οι αεροπορικές εταιρείες ήδη έχουν αρχίσει να βλέπουν ζημιές στα οικονομικά τους στοιχεία. Η δε Ναυτιλία ως μέρος των Logistics θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν μας ότι τα περισσότερα λιμάνια που αποτελούν πέρασμα μεταφοράς ξηρού φορτίου βρίσκονται στην Κίνα.
Είναι επιζήμιο για μια οικονομία να στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό μόνο σε μια ή στην συγκεκριμένη περίπτωση σε δύο πυλώνες της οικονομίας διότι τότε η επιβράδυνση του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη σε περιόδους κρίσης. Ανάλογες δυσκολίες θα αντιμετωπίσει και το Βιετνάμ καθώς και η Ταϊλάνδη χώρες των οποίων η ανάπτυξη εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την τουριστική ζήτηση.
Η ανάλυση κόστους- οφέλους: Tα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας βασίζονται σε εκτιμήσεις σχετικά με το εύρος των επιπτώσεων του ιού στην Ελληνική οικονομία. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το πόσο θα κρατήσει η κατάσταση και πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί ώστε να ληφθούν τα αντίστοιχα μέτρα και να μην υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Πηγή: Economico.gr