Συγκεκριμένα αιτήματα προς την κυβέρνηση με στόχο την αύξηση του αριθμού των βιώσιμων διακανονισμών θέτουν οι τράπεζες στην κυβέρνηση, διαβλέποντας τον κίνδυνο να υπάρξουν κοινωνικές εντάσεις αλλά και πιέσεις στην κτηματαγορά , λόγω του κύματος των εξώσεων που αναμένεται από την 1η Μαϊου, με την κατάργηση του καθεστώτος προστασίας πρώτης κατοικίας.
Για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης οι κατοικίες δεν θα βρίσκονται στο απυρόβλητο. Οποιος δεν τα βρίσκει με την τράπεζα ή με τον νέο ιδιοκτήτη του χρέους του, εφόσον το δάνειό του τιτλοποιηθεί, κινδυνεύει με άμεση απώλεια της περιουσίας του.
Για να μειωθούν λοιπόν αυτές οι περιπτώσεις στο ελάχιστο δυνατό, οι τραπεζίτες επιθυμούν να συνεχιστεί το πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων στα δάνεια που θα ρυθμίζονται από το Δημόσιο, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και μετά τις 30 Απριλίου.
Με τον τρόπο αυτόν μπορεί να καταργηθεί κάθε προστασία στην κύρια κατοικία, ωστόσο οι οφειλέτες θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να δεχθούν μία ρύθμιση, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας της προς όφελος και των διαχειριστών, οι οποίοι θα έχουν ένα λόγο παραπάνω να δεχθούν την αναδιάρθρωση του δανείου, αποφεύγοντας τη διαδικασία του πλειστηριασμού, που είναι χρονοβόρος και έχει υψηλό κόστος.
Απρόθυμοι οι δανειολήπτες
Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι η κατάργηση του πλαισίου προστασίας των σπιτιών μετά την 30ή Απριλίου, αλλά και η μεταβίβαση σε τρίτους μέσω των προγραμματιζόμενων τιτλοποιήσεων περίπου των μισών κόκκινων ανοιγμάτων από την κατηγορία της κτηματικής πίστης, θα ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα. «Η διστακτικότητα των δανειοληπτών, ακόμη και όσων πληρούν τα κριτήρια για ένταξη στις προστατευτικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, που τους εξασφαλίζει εκτός από κούρεμα μέρους της οφειλής και επιδότηση έως και 50% στη μηνιαία δόση από το κράτος, δείχνει πως οι στρεβλώσεις στη συναλλακτική κουλτούρα παραμένουν»σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις περίπου 490 προτάσεις διακανονισμού, στο 60% των περιπτώσεων οι δανειολήπτες δεν τις έχουν κάνει ακόμη δεκτές.
«Μόνο με ένα θαύμα θα δούμε σημαντική αύξηση των ρυθμίσεων μέχρι και τη λήξη της προθεσμίας» υπογραμμίζει τραπεζική πηγή. Με αυτό το δεδομένο, προσθέτει, «σε περίπου τρεισήμισι μήνες από σήμερα περισσότεροι από 150.000 οφειλέτες στεγαστικών δανείων θα βρεθούν χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας και η προσημειωμένη περιουσία τους θα βρίσκεται στον αέρα».
Διασταύρωση 53.000 εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη
Πλήρη εικόνα έχουν πλέον οι τράπεζες για την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση όσων έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη ρύθμιση των δανείων τους μέσω του παλαιού Νόμου Κατσέλη αλλά ακόμη η υπόθεσή τους δεν έχει εκδικαστεί. Με την άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, οι πιστωτές εξετάζουν εάν οι οφειλέτες αυτοί πληρούν τα κριτήρια για ένταξη στο προστατευτικό πλαίσιο και σε διαφορετική περίπτωση προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση άρση προστασίας της προσημειωμένης κατοικίας. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από τους μισούς δανειολήπτες της κατηγορίας θα αποδειχθεί ότι δεν τη δικαιούνται.
Σε ξένα χέρια στεγαστικά 12 δισ. ευρώ
Μέσω των τιτλοποιήσεων, χρέη άνω των 12 δισ. ευρώ από στεγαστικά δάνεια από το σύνολο των επισφαλειών ύψους 27 δισ. ευρώ της κατηγορίας αναμένεται να αλλάξουν ιδιοκτήτη μέσα στο 2020. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία ανάκτησής τους από τους ανεξάρτητους πλέον διαχειριστές, που θα πάρουν τη σκυτάλη από τις διευθύνσεις καθυστερήσεων των τραπεζών.