Ρυθμός ανάπτυξης 1,6% στη Γερμανία και 0,4% στη Γαλλία το 2014

Με ρυθμό 1,6% αναπτύχθηκε η Γερμανία το 2014, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%. Στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 0,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Η ανάπτυξη στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2014 στηρίχθηκε από την εγχώρια ζήτηση και ειδικότερα από την ιδιωτική κατανάλωση και τις δαπάνες για κατασκευές και για εξοπλισμό.

Εξάλλου, σήμερα ανακοινώθηκε από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας ότι ο πληθωρισμός στη χώρα διολίσθησε σε αρνητικό έδαφος τον Ιανουάριο για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των πέντε ετών.

Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, με βάση τα κοινά ευρωπαϊκά πρότυπα, υποχώρησαν κατά 1,3% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση και 0,5% στο έτος.

Αντίθετα από την Γερμανία ασθενής ήταν η ανάπτυξη στη Γαλλία το 2014 διαμορφούμενη στο 0,4% (όσο και το 2013). Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή, το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση. Στο τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Γαλλίας είχε αναπτυχθεί κατά 0,3%.