Τριετή σύμβαση με σταδιακές αυξήσεις των μισθών προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ

Πρόταση για  υπογραφή τριετούς σύμβασης εργασίας, η οποία θα μπορούσε να προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού ακόμα και πάνω από  751 ευρώ υπέβαλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Εργασίας κ. Πάνο Σκουρλέτη.

Το προεδρείο της συνομοσπονδίας επεσήμανε ωστόσο ότι η επαναφορά του μισθού στα προ του 2012 επίπεδα πρέπει να γίνει σταδιακά και προσεκτικά αφού προηγηθεί η κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) του Φεβρουαρίου του 2012 και ξεκινήσουν άμεσα  οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Καββαθάς επεσήμανε ότι η αγορά δεν αντέχει μια ακαριαία αύξηση από τα 586 στα 751 ευρώ και τόνισε ότι ήδη υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές από έναν έως έξι μήνες.

Ο υπουργός Εργασίας, ανέφερε πως είναι εντελώς αβάσιμη η άποψη ότι οι χαμηλοί μισθοί συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις ήταν σε καλύτερη κατάσταση όταν ο μισθός ήταν 751 ευρώ και το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεν είχε θιγεί.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης,  δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση  στην ανάγκη ενδυνάμωσης των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς εργασίας, για την οποία πρόκειται να ληφθούν συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα.