ΕΚΤ: Αυξάνει στα 65 δισεκατομμύρια ευρώ το όριο του ELA

Κατά 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ αυξάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες. Η απόφαση αυτή είναι οριστική και ισχύει μέχρι την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, οπότε θα επανεξεταστεί. Η αύξηση αυτή του ορίου χρηματοδότησης μέσω ELA συνδέεται με τις εκτιμώμενες τρέχουσες ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, νωρίτερα, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη αναφορικά με την παροχή κεφαλαίων από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ έχει εξουσιοδοτήσει την Τράπεζα της Ελλάδος να παρέχει ρευστότητα έως 60 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ELA, αλλά αυτό απαιτεί τακτική έγκριση από το συμβούλιο της ΕΚΤ. η επικοινωνία των αρμόδιων αρχών της ΕΚΤ με την ΤτΕ και τις ελληνικές τράπεζες είναι συνεχής και αφορά την επάρκεια της αναγκαίας ρευστότητας. Η συγκεκριμένη μεταβολή στο πλαφόν κατά 5,6 δισ. ευρώ συνδέεται προληπτικά με τις τρέχουσες ανάγκες των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε τηλεδιάσκεψη των αξιωματούχων της ΕΚΤ και επισημαίνουν ότι η Ελλάδα έλαβε το ποσό που αιτήθηκε.

Η παροχή κεφαλαίων από τον ELA είναι κρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες – και ως εκ τούτου για την ίδια τη χώρα – μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διακόψει την αποδοχή ελληνικών ομολόγων για παροχή ρευστότητας.