Φέσι Τσίπρα 2,1 δισ στις τράπεζες - Σοβαρό ζήτημα για την κεφαλαιακή τους επάρκεια

Σαν να μην έφθαναν τα «κόκκινα δάνεια», η κυβέρνηση Τσίπρα επέλεξε συνειδητά να «βάλει μέσα» τις τράπεζες επιπλέον 2,1 ευρώ, αρνούμενη να εκπληρώσει υποχρεώσεις της από κατάπτωση εγγυήσεων που είχε παράσχει το δημόσιο σε δάνεια ιδιωτών.

Γιατί το έκανε αυτό; Το έκανε για να … μεγαλώσει το υπερπλεόνασμα, ώστε να μπορεί να ασκεί πολιτική «προεκλογικών επιδομάτων»! Αρνούμενη να καταβάλει το δημόσιο τις υποχρεώσεις του στις υπερχρεωμένες τράπεζες, η διαχείριση Τσίπρα – Τσακαλώτου έρριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά φουντώνοντας τα μή εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στην αποκάλυψη αυτή προχωρεί σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή», (Ειρήνη Χρυσολωρά) το ρεπορτάζ της οποίας μας ενημερώνει ότι «πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν για κοινωνικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους (π.χ. σε πυρόπληκτους, σεισμόπληκτους κ.ά) και χρονολογούνται ακόμα και σε εποχές προ κρίσης. Με την κρίση και με την αδυναμία των δανειοληπτών να πληρώσουν τα δάνεια που έλαβαν με εγγύηση του κράτους «κοκκίνησαν» περισσότερα από 700.000 δάνεια με τις τράπεζες να αιτούνται από το δημόσιο τις καταπτώσεις τους.

Το θέμα αναδεικνύει η έκθεση αυξημένης εποπτείας της Κομισιόν, με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό να υποδεικνύει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στις σχετικές προβλέψεις, γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους ισολογισμούς τους και θα απειλείσει την κεφαλαιακή επάρκειά τους. Θεωρείται μάλιστα βέβαιο ότι η κατάπτωση των εγγυήσεων του δημοσίου προς τις τράπεζες θα συζητηθεί με τους Θεσμούς στην επόμενη εποπτεία τους στην Αθήνα.

Μία πρόταση τα δάνεια αυτά να υπαχθούν στο πλαίσιο των κρατικών εγγυήσεων του σχεδίου «Ηρακλής» απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, η οποία τώρα σχεδιάζει τη σταδιακή αποπληρωμή τους με ένα επταετές πλάνο δόσεων, έως το 2026, γεγονός που θα επιβαρύνει τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς της.