Τα πρώτα δείγματα αισχροκέρδειας αμέσως μετά το κανόνι της Thomas Cook

Στα ύψη ανέβασαν τις τιμές οι ανταγωνίστριες αεροπορικές εταιρείες της Thomas Cook, σχεδόν αμέσως με την ανακοίνωση της πτώχευσης της τουριστικής εταιρείας -κολοσού. Χιλιάδες παραθεριστές, που είχαν σχεδιάσει να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και μετά το χθεσινό «κανόνι» της αναζήτησαν άλλους τουρ οπερέιτορ για τις διακοπές τους διαπίστωσαν ότι British Airways, TUI, Jet2 και  Ryanair έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση εκτοξεύοντας στα ύψη τις τιμές με τον πρώην υπουργό αρμόδιο για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις να καταγγέλλει ότι αερομεταφορείς «προσπαθούν να βγάλουν κέρδη από την ατυχία των Βρετανών ταξιδιωτών».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας πελάτης της Thomas Coook, που είχε κλείσει εισιτήρια από το Γκάτγουικ προς το Ορλάντο με την British Airways έναντι 437 λιρών την Κυριακή, για να διαπιστώσει χθες ότι τα ίδια εισιτήρια κόστιζαν έκαστο 1.978 λίρες! Και μια πτήση της Jet2 από τον Μάντσεστερ προς την Τενερίφη από 442 λίρες εκτοξεύτηκε στις 808! Οι αεροπορικές εταιρείες υποστηρίζοντας ότι οι τιμές τους αντανακλούν τη ζήτηση και την προσφορά, αλλά στους Τόρηδες πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από το υπουργείο Μεταφορών να προστατέψει τους καταναλωτές από την «ωμή εκμετάλλευση».


Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιτέθηκαν με σφοδρότητα σε εταιρείες όπως η Jet2 kαι η Virgin. Ο Ντέβιντ Κίργκγουντ έγραψε: @jet2 τι είδους οπορτουνιστές είναι αυτοί που αυξάνουν τις τιμές των διακοπών όχι λιγότερο από 1.000 λίρες μέσα σε δύο ώρες! Σωστά διαβάσατε, η Jet2. Οι ίδιες διακοπές στις 00:30 στοίχιζαν 1.000 λίρες ακριβότερα μετά την ανακοίνωση της Thomas Cook. Ντροπή σας#Αναπαύσου εν ειρήνη Thomas Cook # Κατάφωρη ληστεία».

Ένας άλλος χρήστης, ο Ντέιλ Κρος πρόσθεσε: «Ξύπνησα με τα νέα της κατάρρευσης της Thomas Cook, έσπευσα στην ιστοσελίδα της Jet2 για να κλείσω πτήσεις και διαπίστωσα με σοκ πόσο εκτοξεύτηκαν οι τιμές». Μια άλλη χρήστης ονόματι Έιπριλ διεπίστωσε ότι από 200 λίρες κάποιες πτήσεις έφθασαν τις 800 αποκαλώντας τις αεροπορικές εταιρείες «αρπακτικά-κόπανους».